monitorulcj.ro Menu
Educație

Colegiul Tehnic „Ana Aslan” in parteneriat cu SPAI-Centro Professionale –Locarno, Elveția (P)

Vizita pe care echipa de proiect de la Colegiul Tehnic „Ana Aslan” din Cluj-Napoca a efectuat-o în Elveția, în perioada 3-6 octombrie 2017, s-a dovedit a fi de o reală importanță atât din punct de vedere profesional cât și personal.

Proiectul nostru are ca scop cooperarea transnațională între școli, promovarea conștiinței interculturale și a inovației în ceea ce privește metodele pedagogice și tehnicile informaționale, încurajarea învățării limbilor străine prin consolidarea dimensiunii europene în educație. Din grupul de profesori clujeni au făcut parte d-na director prof. Lucia Pop, d-l prof. dr. Ing. Ionel Conț, d-na prof. ing. Valentina Dărăbanțu și subsemnata, prof. Anabella Graur.

De la tehnicile de producere ale ciocolatei până la trucuri pentru coafat, trecând prin arta ceasornicăriei, cu toții am avut câte ceva de învățat în acest minunat sejur pe care l-am petrecut în câteva centre profesionale din regiunea Ticino. Am putut constata aici cum cunoștințele reprezintă o adevărată bogăție pe care formatori experimentați o transmit ucenicilor lor curioși. A oferi și a primi꞉ un concept simplu și natural pe care este bine să-l reactualizăm din când în când în acest context social în care individualismul pare să devină valoarea absolută. Un proiect școlar este ocazia perfectă de a învăța („Exist, deci știu”), dar și de a ieși din izolare, de a se deschide înspre lume, de a-și diversifica relațiile, de a crea schimburi culturale, etnice și sociale diverse. ,,Am avut ocazia să cunoaștem un alt sistem de învățământ, un sistem funcțional din care putem învăța foarte multe lucruri. Am fost impresionați de legăturile pe care școala le are cu agenții economici, de corelarea pieței muncii cu diferitele profiluri oferite de școală, de parcursul educațional al elevilor. Gazdele noastre deosebit de primitoare ne-au oferit posibilitatea de a vizita centre profesionale unde excelenta pregătire a elevilor este datorată atât bazei materiale bogate cât și seriozității și conștiinciozități elevilor și profesorilor. De asemenea, în cele câteva zile petrecute în cantonul Ticino, am avut plăcerea să vizităm câteva puncte turistice din Locarno și împrejurimi, monumente splendide și peisaje de neuitat. Dorim să continuăm această relație cu SPAI Locarno (Scuola Professionale Artigianale Industriale) sperând că următoarea noastră întâlnire din România va fi la fel de benefică pentru viitorul proiectului nostru. Dorim să stabilim o relație durabilă între elevii și profesorii din cele două țări în vederea recunoașterii și înțelegerii reciproce” (Director prof. Lucia Pop).


Iată doar câteva motive pentru care echipa de proiect a început deja pregătirile pentru următoarea vizită a partenerilor noștri. Prin activitățile de diseminare ale activităților realizate în Elveția și ale experienței dobândite în această mobilitate, ne propunem ca rezultatele acțiunilor din proiect să consolideze impactul pozitiv al acestuia asupra unui număr cât mai mare posibil de beneficiari, atât pe durata implementării cât și după încheierea acestuia.
                                                                                                                                                        Director prof. Lucia Pop, Prof. Anabella Graur