Educație

Mai mulţi rectori din ţară cer Guvernului să îşi respecte obligaţiile faţă de învăţământul universitar

Rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, a iniţiat, miercuri, un „apel la responsabilitate”, transmis către Guvern, prin care cere respectarea obligaţiilor faţă de învăţământul universitar şi găsirea unei soluţii de finanţare astfel încât profesorii să primească diferenţele salariale. Petiţia este semnată şi de rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop (foto).

Mai mulţi rectori din ţară cer Guvernului să îşi respecte obligaţiile faţă de învăţământul universitar Mai mulţi rectori din ţară cer Guvernului să îşi respecte obligaţiile faţă de învăţământul universitar

Iniţiativa pleacă de la aplicarea Ordonanţei de rectificare bugetară, prin care efortul bugetar pentru plata drepturilor salariale cuvenite prin aplicarea Legii nr. 85/2016, este transferat de la bugetul de stat către bugetele universităţilor, scrie Mediafax.

Petiţia este semnată de Rectorul Universităţii din Bucureşti, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, Rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop şi Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.


„Adresăm Guvernului României un apel la responsabilitate şi la respectarea programului de guvernare care prevede sprijin financiar, nicidecum transferarea obligaţiilor bugetului de stat asupra soldurilor universităţilor. Solicităm Guvernului să respecte obligaţiile legale care îi revin în aplicarea Legii nr. 85/2016, prin alocarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare plăţii drepturilor respective pentru anul în curs şi întreaga perioadă de referinţă. Cerem, de asemenea, asigurarea de la bugetul de stat, prin contractele instituţionale, a sumelor necesare acoperirii diferenţelor pozitive rezultate din aplicarea Legii nr. 153/2017. Este inadmisibilă orice interpretare a legislaţiei care conduce la transpunerea în sarcina instituţiilor publice de învăţământ superior a efortului financiar, fiind obligaţia Executivului de a susţine toate aceste plăţi de la bugetul de stat”, se arată în apelul înaintat Guvernului.

În documentul menţionat, se subliniază faptul că Guvernul este dator să găsească soluţii de finanţare a obligaţiilor.


„Făcând abstracţie de legislaţia existentă, de hotărârile judecătoreşti definitive şi de principiul separării puterilor în stat, Guvernul României trece în sarcina universităţilor obligaţia de alocare a fondurilor pentru plata unor drepturi salariale, cuvenite potrivit Legii 85/2016. Pe fondul deficitului bugetar rezultat din aplicarea unor măsuri sociale, Guvernul este dator să găsească soluţii de finanţare a obligaţiilor ce revin bugetului de stat, fără a afecta economiile rezultate din buna gestionare a bugetelor instituţiilor finanţate exclusiv din venituri proprii. Măsuri responsabile au fost identificate şi aplicate în cadrul rectificării bugetare din anul 2016, când Guvernul a alocat Educaţiei un buget suplimentar de peste 1 miliard de lei”, se arată în apelul înaintat Guvernului.

Tot în acest apel, semnat de către rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Ioan-Aurel Pop şi rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Gabriel Pirtea, se mai precizează că profesorii trebuie să îşi primească drepturile conferinte de Legea 85/2016.


„Colegii noştri au dreptul legal să îşi primească aceste diferenţe salariale, indiferent că îşi desfăşoară activitatea într-o universitate mare, sau una de dimensiuni reduse. Ne întrebăm ce se întâmplă cu universităţile care nu dispun de solduri, adică de economii? De unde vor plăti aceste instituţii drepturile legale? Este esenţial ca abordarea financiară să fie una clară şi unitară, care să nu pună sub semnul întrebării respectarea drepturilor unor colegi de-ai noştri şi să nu fie discriminatorie. (...) Atragem atenţia că măsura iniţiată prin Ordonanţa de rectificare bugetară creează un prejudiciu material în special acelor instituţii de învăţământ superior cu care România apare în ranking-urile internaţionale, care şi-au asumat dezvoltarea strategică. Mai mult, folosirea abuzivă a rezervelor bugetare ale universităţilor duce la riscul încălcării autonomiei conferită de Constituţie”, mai spun profesorii, în sursa citată.

Ultimele Stiri
abonare newsletter