Educație

Şcolile din Cluj cu latrine, fără apă potabilă şi fără avize la incendiu. Peste 1.000 de elevi nu vor merge la şcoală ca restul copiilor. LISTA unităţilor de învăţământ cu CONDIŢII CA ÎN EVUL MEDIU

În timp ce în Cluj-Napoca elevii au catalog digital, ca să nu mai vorbim de manuale digitale, table interactive electronice sau tablete, mii de copii din sate uitate de lume învaţă în şcoli cu latrine uscate, iar micuţii se spală pe mâini în lighean.

Aproape 100 de obiective de învăţământ preuniversitar din judeţul Cluj sunt neautorizate sanitar, din cauza diferitelor probleme pe care le au. Cu toate acestea, reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, medicul şef Dorina Duma, a declarat, joi, în cadrul Colegiului Prefectural, că situaţia este mai bună decât anul trecut.

“În judeţul Cluj sunt înregistrate 653 de obiective de învăţământ preuniversitar - şcoli, grădiniţe, licee, colegii şi tot ce funcţionează pe lângă acestea, cum sunt internate, cantine, ateliere, săli de sport, bucătării, pentru că fiecare se autorizează separat. Astfel, avem 558 de obiective autorizate sanitar şi 95 neautorizate (14,55%), principalele cauze fiind lipsa apei potabile şi lipsa apei curente, grupuri sanitare necorespunzătoare, tip latrină, clădiri degradate, sistem de încălzire necorespunzător (sobe metalice), iluminat necorespunzător. Comparativ cu anul şcolar precedent, când aveam 15,42% de obiective neautorizate, acum avem o reducere a acestora”, a menţionat Dorina Duma.


La rândul său, şeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus, a declarat în Colegiul Prefectural că situaţia din judeţul Cluj este una reală, comparativ cu alte judeţe.

“Am văzut situaţii în alte judeţe în care s-au dat autorizaţii sanitare provizorii, nu ştiu ce sunt acelea. La nivelul judeţului Cluj sunt 97.294 elevi, peste 1% fiind afectaţi de lipsa autorizaţiilor sanitare, ceea ce înseamnă peste 1.000 de elevi. Şi dacă este unul afectat, trebuie găsită o soluţie”, a menţionat Valentin Cuibus.


Şcoli fără încălzire

Potrivit ISJ Cluj, din totalul de 135 de unităţi de învăţământ care folosesc lemne pentru încălzirea spaţiilor şcolare, 54 dintre acestea (63%) au deja asigurat necesarul pentru această iarnă, iar 37 (27%) au asigurat doar parţial până în acest moment necesarul. Şcolile unde nu este asigurat în totalitate combustibilul sunt cele din Nicula, Bonţ, Moldoveneşti sau Măguri Răcătău.


Potrivit DSP Cluj, s-au retras autorizaţiile la şcoala din Beliş în martie 2017 pentru apă nepotabilă şi la şcoala primară Bathory din Cluj-Napoca pentru acoperiş neetanş cu infiltraţii pluviale, pod degradat, canalizare care refulează.

Mai mult, au fost retrase autorizaţiile la grădiniţele Arlechino şi Piticot din Dej pentru lipsa circuitelor funcţionale la blocul alimentar, mobilier şi ustensile degradate, spaţii insuficiente la spălătorie, Pinochio din Câmpia Turzii pentru acoperiş neetanş cu 50% tavane infiltrate cu ape, satul Luncani, comuna Luna pentru apă nepotabilă şi grădiniţa din comuna Beliş tot pentru apă nepotabilă.


Potrivit autorităţilor, principalele motive ale neautorizării sunt: apă nepotabilă 54 de obiective, lipsă apă curentă 22 de obiective, grupuri sanitare tip latrină 23 obiective, clădiri degradate 9 obiective.

Şcoli şi grădiniţe neautorizate în judeţul Cluj

Grădiniţa cu program prelungit Aşchiuţă Cluj-Napoca, strada Nirajului, nr. 9  - fără cabinet medical şi isolator, lipsă circuite şi spaţii suficiente la blocul alimentar
Grădiniţa cu program prelungit Piticot Dej – fără circuite la blocul alimentar, mobilier şi ustensile vechi, degradate, spaţii insuficiente la spălătorie
Grădiniţa cu program prelungit Arlechino Dej - fără circuite la blocul alimentar, mobilier şi ustensile vechi, degradate, spaţii insuficiente la spălătorie
Şcoala primară a Liceului Teoretic Bathory, Cluj-Napoca – acoperiş degradat cu infiltraţii, canalizarea refulează
Liceul Tehnologic Someş Dej – clădire degradată, iluminat insuficient, instalaţii sanitare neetanşe, curte neigienizată
Grădiniţa cu program prelungit Pinochiom, Câmpia Turzii – acoperiş neetanş cu 50% tavane infiltrate
Internatul şi spălătoria Colegiului Tehnic Turda – acoperiş şi instalaţii sanitare neetanşe la grupul sanitar
Atelierele Liceului Tehnologic Someş Dej – degradate de ani de zile de ape. În timpul lucrărilor de reparaţii ale acoperişului s-a retras autorizaţia, nu funcţionează.
Şcoala cu clasele I-VIII Aşchileul mare – apă nepotabilă
Şcoala sat Suceagu – lipsă apă curentă şi potabilă, grup sanitar tip latrină
Grădiniţa sat Suceagu – apa este nepotabilă, fosa septică amenajată incorect în clădire
Şcoala cu clasele I-VIII Borşa şi Grădiniţa Borşa – nu a solicitat autorizare
Grădiniţă Dângăul Mare, comuna Căpuşu Mare – apă nepotabilă, grup sanitar necorespunzător (latrină)
Grădiniţă sat Agârbiciu, comuna Căpuşu Mare – apă nepotabilă, grup sanitar tip latrină
Şcoala cu clasele I-VIII Feleacu – apă nepotabilă
Şcoala cu clasele I-IV şi grădiniţa Vâlcele – apă nepotabilă
Grădiniţă sat Sălicea – apă nepotabilă
Grădiniţa Măguri Răcătău – apă nepotabilă, curte neamenajată, gard parţial degradat
Şcoala cu grădiniţă sat Feiurdeni, Chinteni – fără apă curentă


Listă grădiniţe fără autorizaţie de securitate la incendiu

Grădiniţa cu program prelungit Albă ca Zăpada structura I Cluj-Napoca
Grădiniţa Waldorf Cluj-Napoca
Grădiniţa Specială Cluj-Napoca
Grădiniţa cu program prelungit Căsuţa poveştilor Cluj-Napoca corp clădire B
Grădiniţa cu program prelungit Rază de soare
Grădiniţa cu program prelungit Lizuca – Structura 1 şi 2

Listă şcoli fără autorizaţie de securitate la incendiu

Şcoala Gimnazială Avram Iancu Câmpia Turzii – sala de sport
Şcoala Gimnazială Iclod
Şcoala Gimnazială Livada
Şcoala gimnazială Ion Agrâbiceanu  - clădirea C
Şcoala Gimnazială Râşca – clădirea A

Listă licee fără autorizaţie de securitate la incendiu

Colegiul Naţional Emil Racoviţă  - corp A şi C
Liceul Teoretic Pavel Dan Câmpia Turzii
Seminarul Teologic Ortodox Cluj-Napoca
Liceul Teoretic Mihai Eminescu

abonare newsletter