Educație

Concursul pentru directori de şcoli începe luni. 54 de candidați vor da examenul în Cluj-Napoca

Proba scrisă a concursului pentru ocuparea posturilor disponibile de director şi director adjunct din unităţile din învăţământul preuniversitar are loc luni. Centrul special pentru desfășurarea probei este Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr”.

Prima probă a concursului pentru ocuparea funcţiilor de conducere din şcoli implică rezolvarea unui test-grilă de către candidaţi, în cel mult 90 de minute. În cadrul acestei testări se evaluează cunoştinţele privind legislaţia, dar şi informaţiile pe care candidaţii le au cu privire la managementul educaţional.

La nivel județean din totalul de candidați înscriși, 54 au fost admiși pentru înscrierea și participarea la concurs în urma depunerii dosarelor. Dintre aceștia 33 vor candida pentru funcția de director și numai 21 pentru postul de director adjunct. 20 de candidați pe funcția de director sunt pentru ocuparea unui post în unitățile de învățământ din mediul rural. Restul de 34 de locuri pentru ocuparea posturilor disponibile de director, dar și de director adjunct sunt pentru mediul urban.


„În Cluj, au fost scoase la concurs 64 de posturi de director şi director adjunct pentru 62 de unităţi, în total. Astfel, la acest moment sunt 40 de funcţii vacante de director (29 urban şi 11 rural) şi 24 de funcţii vacante de director adjunct (2 urban şi 22 rural)”, se arată în comunicatul trimis de ISJ Cluj.

De asemenea, sunt 16 posturi de director şi 7 posturi de director adjunct scoase la concurs pentru care nu există niciun candidat. În ceea ce priveşte înscrierea unui candidat la concursul pentru ocuparea unui post, sunt 4 cadre didactice care concurează pe mai mult de un post scos la concurs (3 pe două posturi şi 1 cadru didactic pe 5 posturi).


Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, între 17 şi 18 iulie, are loc elaborarea graficului de desfăşurare a probelor de evaluare a curriculumului vitae şi de interviu şi invitarea observatorilor să participe la desfăşurarea acestor probe, conform graficului.

În acelaşi interval va fi transmis graficul de desfăşurare a probelor de evaluare a curriculumului vitae şi de interviu Ministerului Educaţiei Naţionale şi la ministerele de resort, dacă este cazul. Între 19 şi 31 iulie, este programată organizarea şi desfăşurarea probelor de evaluare a curriculumul-ului vitae şi interviul, precum şi soluţionarea contestaţiilor înregistrate.


Pentru fiecare probă de concurs, punctajul maxim este de 50 de puncte, iar punctajul minim de promovare a fiecărei probe este de 35 de puncte. Este declarat "promovat" la concurs candidatul "admis" care a obţinut cel mai mare punctaj total.

Cel târziu în data de 2 august va avea loc afişarea rezultatelor finale ale concursului şi până în 4 august se va desfăşura validarea rezultatelor finale în consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar şi transmiterea acestora către MEN. Iar între 21 şi 23 august este programată emiterea deciziilor de numire în funcţie începând cu 1 septembrie prin concurs sau prin detaşare în interesul învăţământului.


La nivel naţional sunt vacante aproximativ 3.600 de astfel de funcţii. Dintre acestea aproximativ 2.300 de locuri sunt disponibile pentru funcția de director şi circa 1.300 de posturi pentru funcţia de director adjunct.

abonare newsletter