Educație

Performanță la o școală din mediul rural din județul Cluj. Doi elevi, olimpici naționali la geografie

Într-un sat mic și puțin populat din județul Cluj, într-o școală modestă de țară, doi elevi geniali și talentați, au reușit performanța să ia locurile I și II la Olimpiada Națională de Geografie. Alți 5 elevi, de la aceeași școală, au obținut mențiuni la faza județeană a olimpiadei.

Este vorba de școala din Călățele, aproape de Huedin, unde elevii Daniel Șandor (clasa a VI-a) și Andra Tripon (clasa a V-a) au luat locul I, respectiv locul II, la faza națională a Olimpiadei de Geografie "Terra", după ce aceiași elevi au luat locurile I și II la faza județeană. Ei au fost îndrumați de o profesoară profesionistă și dedicată, Marilena Cord .

Elevii de la școala din Călățele au reușit performanța și au luat mai toate premiile posibile la Olimpiada De Geografie "Terra" destinată claselor V-VII. Într-un singur an, 7 copii pregătiți de profesoara Marilena Cord au obținut 9 premii la Olimpiada de Geografie: locurile 1 și 2 la olimpiada națională, locurile 1 și 2 plus 5 mențiuni la olimpiada județeană. Este vorba de elevii Andreea Giurgiu, Maria Cioban, Rebeca Tripon, toți în clasa a V-a, Ionuț Purcel (clasa a VI-a) și Maria Dobra (clasa a VII-a).


Profesorul ”inimă” şi la propriu şi la figurat

Performanța nu are nevoie de o școală de fițe și de condiții de ultimă generație, ci un profesor dedicat care să lucreze cot la cot cu elevii. Aceasta este Marilena Cord (Inimă), care a adus pentru micuța școală din Călățele 16 premii la olimpiadă, în ultimii 4 ani.

Cei ”șapte fantastici” la geografie au fost pregătiți de profesoara Marilena Cord, cu o vechime la catedră de 21 de ani.


”Este prima dată când ajungem aşa de sus la naţională. La faza judeţeană ne calificăm an de an. Copiii sunt pasionați de geografie. În ultimii patru ani am adus 16 premii, dar în acest an a fost un succes răsunător. În ianuarie a fost faza locală și am participat cu 12 copii, din care 9 au mers mai departe la faza județeană. În martie, am luat șapte premii, dintre care locul întâi și locul al doilea, dar și cele cinci mențiuni, care ne-au bucurat la fel de mult. Din acel moment, am avut calificați la faza națională doi elevi, pe Andra Tripon și pe Daniel Sandor. Cei doi au strălucit și la faza națională, din luna mai, de la Școala Bob din Cluj-Napoca. Au concurat fiecare cu alți peste 200 de elevi la fiecare clasă și și-au confirmat locurile, dar clasamentul a fost inversat: Andra a luat locul al doilea, iar Daniel locul 1”, a relatat profesoara olimpicilor.

Pregătire inclusiv şi în vacanţă

Micuţii s-au pregătit inclusiv şi în vacanţă, spune profesoara.


“A fost o pregătire continuă pe parcursul anului, dar în ultimele săptămâni i-am pregătit zilnic. Nu e o învăţare pe de rost, e o gândire logică. Dacă copiii m-au ascultat, a fost ok. Am lucrat inclusiv în vacanţă. Secretul este ca lor să le placă și să participe. A fost o muncă pe bază de fişe, le arătam hărţi, nu a fost învăţarea clasică pe de rost. Nu s-au plâns și lucram cu ei zilnic. Făceam subiecte de liceu în timpul pregătirilor și nu au avut probleme. Copiii au potenţial, le place, pur şi simplu sunt pasionaţi de geografie, vor să ştie. Întotdeauna la o ţară le spun curiozităţi. Copilul nu ţine minte date statistice. Recunosc că am avut și sprijinul părinților pentru că eu consider că legătura aceasta între dascăl - copil - părinte este foarte importantă”, a mai spus profesoara.

Au “bătut” elitele Clujului

La etapa naţională de geografie au mai participat şi elevi de la liceele Nicolae Bălcescu, Emil Racoviţă, Gheorghe Şincai sau Avram Iancu.


“Nici nu am visat vreodată, nu s-a gândit nimeni că o şcoală mică poate să facă performanţă în condiţiile în care la olimpiadă au participat elevi de la Bălcescu, Bob, Racoviţă, Avram Iancu sau Şincai. Sunt mândră şi mă bucur. Cea mai mare bucurie este când văd bucuria din ochii lor”, a mai spus profesoara.

Este o performanță cu atât mai mult cu cât acești copii vin din mediul rural și au avut ca adversari cele mai bune școli din Cluj și din țară.


"Terra" este un concurs național de geografie pentru clasele V-VII.

Ultimele Stiri
abonare newsletter