Educație

Cum au ajuns "denunţul" şi OUG13 subiecte la Olimpiadele de Limba Română şi Engleză/ EXPLICAŢIA şefului ISJ Cluj, Valentin Cuibus

Ministerul Educaţiei anunţă că, începând cu anul şcolar 2017-2018, subiectele pentru etapele judeţene ale olimpiadelor vor fi elaborate de specialiştii instituţiei. Decizia, după ce în trei judeţe, Bistriţa-Năsăud, Cluj şi Prahova, unul dintre subiectele la Olimpiada de Limba Română a fost redactarea unui "denunţ".

Hotărârea a fost luată de minister după analizarea situaţiei generate de elaborarea unui subiect primit spre rezolvare de elevii din judeţele Bistriţa-Năsăud, Cluj şi Prahova, participanţi la faza judeţeană a Olimpiadei de Limba şi literatura română pentru clasa a XII-a. Subiectele au fost elaborate de un grup de lucru constituit la nivelul celor trei judeţe.

Şeful Inspectoratului Şcolar al Judeţului (ISJ) Cluj, Valentin Ciubus, este de părere că subiectul al doilea de la proba scrisă a Olimpiadei de Limba şi Literatura Română, la care elevilor li cerea să-şi imagineze că sunt personajul ce colectează taxele de la ţăranii din romanul ”Moromeţii” şi să redacteze un referat (raport scris) adresat conducerii de partid prin care denunţă ”calitatea de element duşmănos a lui Ilie Moromete”, este de părere că subiectul este "inadecvat” şi că nu este "potrivit pentru a evalua creativitatea copiilor”, el explicând că profesorii care au lucrat la realzarea lui vor face obiectul unei anchete interne.


Inspectorul care a ales subiectul redactării unui denunţ la Olimpiada de Limba şi Literatura Română este Horea Corcheş, despre care Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj susţine că "nu şi-a dat seama că e atât de grav subiectul".

ISJ Cluj analizează, luni, modul în care inspectorul de limba română Horea Corcheş a ales subiectul privind ”denunţul” pentru olimpiada de română.


Inspectorul şcolar general adjunct al ISJ Cluj, Mariana Pop, a declarat, luni, că inspectorul de limbă română care a făcut subiectul nu a realizat cât e gravă este tema despre denunţ.

”Analizăm, luni, în cadrul Consiliului de Administraţie ai ISJ Cluj modul în care inspectorul şcolar de limba română Horea Corcheş a ales acel subiect legat de denunţ. Imaginea instituţiei este afectată. Am vorbit cu Horea Corcheş care a spus că a respectat programa în condiţiile în care <Moromeţii> şi Marin Preda figurau în programă, dar că nu şi-a dat seama că e atât de grav subiectul despre denunţ. Nu se poate să dai un astfel de subiect şi să dai o notă bună copilului care scrie cel mai bun denunţ, e aiurea. Nu poţi cere creativitate la copii care este cel mai bun denunţător, este absurd”, a spus Pop.

Ultimele Stiri
abonare newsletter