Educație

Premieră la Cluj: primul muzeu virtual din lume al Holocaustului

Un proiect inedit, în premieră, un muzeu virtual care are ca tematică istoria Holocaustului, a fost inaugurat vineri de Institutul de Iudaistică şi Istorie Evreiască 'Dr. Moshe Carmilly', din cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai.

Lansarea Muzeului Virtual al Holocaustului din Transilvania de Nord-Vest marchează comemorarea Zilei Internaţionale a Holocaustului, în data de 27 ianuarie 2017.

Muzeul a fost realizat de o echipă coordonată de lectorul Augusta Radosav, profesor în cadrul Departamentului de Istorie Medievală, Premodernă şi Istoria Artei de la Facultatea de Istorie şi Filosofie a UBB.


Aceasta a explicat că ideea muzeului virtual a apărut ca o continuare a muncii de cercetare făcută în cadrul institutului, unde există de mulţi ani şi cursuri de pregătire a profesorilor de istorie din învăţământul preuniversitar în vederea predării Holocaustului către elevi.

"De asemenea, de mulţi ani de zile se face cercetare în acest domeniu, concretizată prin lucrări de doctorat, cercetări de istorie orală cu martori supravieţuitori ai Holocaustului, studii, volume publicate, arhive de mărturii înregistrate. Şi acum ne-am gândit să continuăm printr-o platformă online referitoare la Holocaustul evreilor transilvăneni. Platforma este una inovativă în sensul că, din ceea ce am reuşit să ne documentăm, nu există propriu-zis încă un astfel de muzeu al Holocaustului, fie că vorbim în general sau că ne referim la o anumită regiune din Europa. În ce sens nu există un asemenea muzeu - că nu are o naraţiune structurată tematic, cronologic, care să acopere toată perioada celui de-al doilea război mondial şi a Holocaustului. Şi în acest sens putem spune că este chiar o muncă de pionierat, adică este un muzeu al Holocaustului în adevăratul sens al cuvântului, deoarece acoperă toată perioada', a declarat pentru presă Augusta Radosav.


Lectorul universitar a explicat că demersuri similare, de a expune în mediul virtual informaţii referitoare la Holocaust, mai există în lume, însă acestea se referă la subiecte sau zone restrânse, fiind mai degrabă expoziţii decât muzee, deoarece le lipseşte structurarea necesară.

'Mai există şi alte demersuri similare, numite muzeu al Holocaustului, dar acoperă o perioadă de doi ani, sau un oraş, ori intervievează câţiva martori, dar nu integrează informaţia într-o naraţiune coerentă şi structurată tematic şi cronologic. Se numesc muzee virtuale dar nu sunt structurate conform unui muzeu, sunt mai degrabă expoziţii virtuale', a precizat Augusta Radosav.


Platfoma oferă informaţii scrise şi vizuale referitoare la istoria evreilor transilvăneni, precum şi hărţi interactive şi documente. Se face astfel referire la reperele istorice ale vieţii comunităţii evreieşti din Transilvania, la viaţa religioasă a acesteia, precum şi la educaţie şi învăţământ. Alte secţiuni oferă informaţii despre Legislaţia antisemită, Ghetto-uri şi lagăre, sau Mărturii despre Holocaust.

Muzeul virtual poate fi vizualizat prin accesarea link-ului: http://htn.hipponet.ro/.

Ultimele Stiri
abonare newsletter