Educație

Cum va arăta învăţământul clujean anul viitor: se va pune accent pe şcolile profesionale

Învăţământul profesional a înregistrat o creştere spectaculoasă în Cluj, numărul claselor pregătite pentru anul şcolar 2017-2018 crescând cu aproximativ o treime faţă de anul anterior, potrivit inspectorului şcolar general al judeţului Clujul, Valentin Cuibus.

scoli profesionale sursa foto bzi.ro scoli profesionale sursa foto bzi.ro

Creşterea numărului de clase, de la 31 în anul şcolar 2016-2017, la 41 pentru anul şcolar viitor - 2017-2018, a fost decisă pe baza unei cereri crescute din partea tinerilor absolvenţi de clasa a opta. De asemenea, decizia a fost susţinută şi de numărul mare de firme care cer asemenea absolvenţi.

Cererea crescută din partea tinerilor este favorizată şi de faptul că elevii care se înscriu la o clasă profesională beneficiază de o bursa lunară de 200 de lei din partea statului, la care se pot adăuga burse şi facilităţi oferite de firmele care doresc să susţină învăţământul profesional dual.


"Avem o creştere spectaculoasă la învăţământul tehnologic, aceasta este necesară pentru că mediul de afaceri cere absolvenţi de şcoală profesională. Astfel, pentru anul şcolar 2017 - 2018, la învăţământul dual - profesional vom avea 41 de clase profesionale faţă de 32 câte sunt acum pentru absolvenţii de clasa a VIII-a. Cele mai cerute profile din partea firmelor româneşti şi străine sunt fabricarea produselor din lemn, mecanică, inclusiv meseria de mecanic auto, turism şi alimentaţie, electronică şi automatizări, construcţii, industrie textilă, estetica şi igiena corpului. Elevii vor face practică la agenţii economici cu care vor încheia un contract, iar o parte vor putea primi burse din partea acestora. Toţi elevii de la şcoli profesionale primesc o bursă de 200 de lei din partea statului român”, a spus Cuibus.

Potrivit acestuia, există deja firme ai căror reprezentanţi şi-au manifestat dorinţa de a se implica în dezvoltarea învăţământului profesional dual, legislaţia referitoare la acest domeniu urmând să intre în vigoare. Astfel, entitatea care îşi asumă parteneriatul pentru susţinerea unei clase cu un anumit profil trebuie să asigure infrastructura necesară pentru orele de practică, transportul elevilor către fabrică, echipamentele de protecţie şi, eventual, o bursă, care nu poate fi mai mică de 200 de lei.


La nivelul judeţului Cluj, numărul total (n. red. - teoretic şi profesional) al claselor a IX-a pentru anul şcolar 2017 - 2018 va fi de 184 (4862 de elevi), mai mic faţă de anul şcolar precedent, când au funcţionat 188 de clase (4960 de elevi).

Ultimele Stiri
abonare newsletter