Educație

UBB lansează primul Institut de Studii Avansate din ţară, pentru a propulsa universitatea în Top 500

Universitatea Babeş-Bolyai Cluj a inaugurat, luni, un Institut de Studii Avansate în Ştiinţă şi Tehnologie, primul de acest fel din ţară.

Scopul acestuia este de a ajuta UBB să coaguleze activitatea de cercetare de nivel înalt necesară pentru a intra în topul celor mai bune 500 universităţi din lume.

„Prin acest institut, UBB încearcă să îşi creeze mecanismele astfel încât, în 4-5 ani, să intrăm în Top 500 universităţi ale lumii. (...). În complexitatea sa şi cu scopul pe care îl are, acesta este primul asemenea institut al unei universităţi din România. Noi sperăm să mai apară astfel de institute şi la universităţile din consorţiu, care sunt foarte apropiate de UBB din prisma competitivităţii, pentru că, aşa cum în străinătate asistăm deja la consorţii ale Institutelor de Studii Avansate, sperăm că şi la nivelul ţării să avem în viitor consorţii de astfel de institute”, a declarat, luni, Daniel David, prorectorul UBB responsabil cu Cercetarea, la evenimentul de lansare al Institutului.


Acesta a explicat că prin acest institut, denumit STAR-UBB, se doreşte susţinerea celor mai buni cercetări din universitate, dar şi atragerea unor studenţi sau profesori de la alte universităţi din lume. De asemenea, institutul va pune laolaltă o bază materială la care vor putea avea acces cercetători, indiferent de domeniul din care provin, pentru a fi astfel stimulată şi activitatea de cercetare multi- şi inter-disciplinară.

Daniel David a mai subliniat că, fără o finanţare adecvată, nicio universitate din România nu are şanse să intre în Topul celor mai bune 500 de universităţi ale lumii.


„Aş dori să adaug că UBB şi alte universităţi mari are României nu au nicio şansă să ajungă în Top 500 dacă nu se schimbă două lucruri fundamentale, pe lângă efortul pe care noi îl facem prin acest institut: buna guvernanţă, şi anume reglementările care trebuie să vină de la nivel guvernamental, şi susţinerea financiară. Altfel, indiferent ce facem, ne putem da peste cap, putem crea multe institute, prin ele să facem o figură bună, dar universitatea per ansamblu, fără aceste susţineri de la nivel guvernamental, nu are şanse să intre în Top 500”, a spus David.

La rândul său, prorectorul responsabil cu finanţarea, Dan Lazăr, a criticat nivelul de susţinere financiară al universităţilor din România şi a subliniat că acest Institut de Studii Avansate are scopul de a suplini sprijinul care ar fi trebuit să vină de la Guvern şi Ministerul Educaţiei.


„Principala problemă este cea a subfinanţării profunde a învăţământului de stat superior. Dacă e să ne raportăm strict la finanţare, în 2008 aveam o finanţare de 3.200 de lei pe student, iar acum nivelul finanţării este la 2.500 de lei. Dar dorim să arătăm că, în pofida acestui context nefavorabil al finanţării, universitatea, prin eforturile proprii, prin fondurile extrabugetare pe care le are la dispoziţie, reuşeşte să dezvolte un astfel de demers, de încurajare a cercetării. (...) Şi cred că este absolut necesar ca pe viitor, atât Guvernul, cât şi Ministerul Educaţiei să facă demersuri pentru a exista finanţare pentru astfel de instituţii de excelenţă”, a spus Dan Lazăr.

Acesta a precizat că intrarea UBB în topul celor mai bune 500 de universităţi din lume ar aduce instituţiei clujene de învăţământ superior o recunoaştere care ar putea atrage elevii de liceu către una din facultăţile de aici, dar şi cercetători şi colaboratori foarte buni. Lazăr a subliniat că un astfel de titlul ar aduce şi alte beneficii UBB-ului, amintind, ca exemplu, de faptul că şi sponsorii susţin cu mai multă uşurinţă acele universităţi care dovedesc că au rezultate.


Institutul va beneficia de un buget de aproximativ 460.000 de euro pentru anul 2016-2017.

Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca ocupă primul loc în România şi poziţia 787 în lume în ceea ce priveşte relevanţa cercetării, calitatea conţinutului publicat şi vizibilitatea din mediul online, conform Ranking Web of Universities (Webometrics), un top care analizează peste 20.000 de universităţi din toată lumea.

Etichete: ubb daniel david
abonare newsletter