Educație

Şcolile s-au deschis, curţile rămân în continuare închise

Elevii nu au voie în curţile şcolilor după încheierea orelor de curs, deşi de şapte ani există o hotărâre de Consiliu Local care permite accesul până la ora 20.00 pe timp de vară şi ora 18.00 în restul anului.

Ieri a început şcoala, dar curţile şcolilor rămân în continuare închise pentru elevi odată ce s-au încheiat orele de curs. Mai multe ONG-uri solicită Primăriei Cluj-Napoca să pună în aplicare Hotărârea de Consiliu Local nr. 464 care acordă elevilor dreptul de a folosi curțile școlilor după programul școlar. Aceştia spun că este nevoie de deschiderea acestora din cauză că nu sunt suficiente locuri de joacă în cartiere în raport cu cererea și nevoia, iar în unele spații acest lucru nici nu este posibil din cauza densității urbane .“Mai mult, propunem Primăriei ca accesul să fie lărgit pentru părinți și rezidenți pentru ca aceste zone să devină spații publice vibrante pentru viața comunitară a cartierelor clujene. Prin deschiderea de facto a curților școlilor mii de clujeni vor beneficia de șansa de a se relaxa și a se juca după programul de școală ori lucru, așa cum prevede și strategia orașului. Clujul duce lipsă, mai ales la nivel de cartier, de spații publice, iar deschiderea curților ar tripla cantitatea de locuri de joacă în oraș”, au declarat reprezentanţii societăţii civile.

Unele şcoli au curţile deschise

Exisă totuşi unele şcoli cre au curţile deschise pentru elevi şi părinţi şi după încheierea orelor de curs. „Merg adesea cu băiețelul meu în curtea Liceului Teoretic Onisifor Ghibu. Cel mic se bucură de spațiul larg, aleargă mai mult decât în parcurile și locurile de joacă din zonă, unde preferă activități mai statice, de exemplu să se dea în leagăn sau pe tobogan. Mi-ar plăcea să știu că și alți copii, din alte cartiere, mai putin generoase cu spațiile publice, au acestă posibilitate. Și nu numai copiii, dar și adulții de toate vârstele”, a afirmat Loredana Peca de la ONG-ul Umbrela Anticorupție Cluj.


Copiii şi părinţii ar fi stimulaţi să iasă afară

Iniţiatorii demersului consideră că deschiderea curţilor şcolilor i-ar scoate pe copii din casă, din faţa calculatoarelor. „Lipsa spațiilor de joacă și recreere este resimțită din ce în ce mai acut în toate cartierele Clujului, datorită urbanismului la întâmplare practicat de administrația locala. Deschiderea curților școlilor ar contribui la diminuarea acestui neajuns fără să implice costuri. Cred că ar avea și menirea de a scoate copiii, dar de ce nu, și părinții din fața calculatoarelor sau televizoarelor facilitând accesul liber la mișcare și încurajând un stil de viață sănătos”, a explicat Levente Elek, președintele Asociației pentru Protecția Urbanistică a Clujului.

Vina ar aparţine conducerii şcolilor

Sporadic, câteva curţi sunt deschise în oraş, cum este cazul Şcolii Christiana şi al Liceului Teoretic Onisifor Ghibu. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Cluj-Napoca, decizia de a deschide curţile şcolilor aparţine conducerii unităţilor de învăţământ. “Decizia finală e a consiliilor de administraţie a şcolilor. Primăria şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj au cerut într-adevăr deschiderea curţilor, au recomandat acest lucru, dar nu poate decide în numele conducerii şcolilor”, au declarat reprezentanţii Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei.

Etichete: loc de joaca elevi
Ultimele Stiri
abonare newsletter