Educație

Robotul Curiosity și Galileo Galilei vin la Cluj în primul planetariu mobil din România

Primul planetariu mobil din România va fi prezentat la Cluj-Napoca, în perioada 17-18 septembrie, alături de robotul Curiosity, ocazie cu care cei interesaţi pot afla multe lucruri despre univers.

“Vizitatorii vor putea afla lucruri noi despre univers, constelaţii, asteroizi, exploratori ai universului, Galileo Galilei sau robotul Curiosity, în cadrul unei serii de proiecţii spectaculoase însoţite de prezentări interactive, care vor avea loc într-un dome mobil cu diametrul de 8 metri şi înălţimea de 5 metri. (...) Proiectul este unul unic prin caracterul său educaţional şi interactiv”, se arată într-o informare transmisă luni de organizatorii evenimentului.

În cadrul evenimentului de la Cluj, intitulat „Exploratori ai Universului: Galileo Galilei şi Curiosity”, va fi prezentată şi o hartă 1:1 a boltei cereşti de deasupra Clujului, însoţită de explicaţii, informaţii privitoare la exploratorii spaţiului, constelaţii şi planete, dar şi o proiecţie 3D a unor asteroizi în mişcare, care poate fi urmărită fără ochelari speciali. De asemenea, cei prezenţi la eveniment se vor lăsa purtaţi de telescopul Hubble în tainele universului, iar la sfârşit vor putea cunoaşte un astronaut de pe Staţia Spaţială Internaţională.


„Noi ne-am dat seama că astronomia e tratată foarte sumar în şcoli sau, cel puţin, că prezentările care se fac nu sunt ambalate într-un mod interactiv şi atractiv pentru copii. E important ca ei să poată pune întrebări, să-şi exprime bucuria liberi şi să îşi dea seama de frumuseţea universului, mai ales în contextul în care astronomia e o ştiinţă în plină expansiune, căreia i se acordă o atenţie din ce în ce mai mare şi de către publicul larg. Cine ştie? Următorul Gagarin s-ar putea naşte la Cluj”, spune iniţiatorul şi coordonatorul principal al Planetariului Mobil Educaţional, Adrian Filpişan.

Proiectul Planetariu Mobil Educaţional este o iniţiativă a Asociaţiei Astronomice Pluto.

Etichete: univers
Ultimele Stiri
abonare newsletter