Educație

De zece ani, copiii cu nevoi speciale din Cluj învață să fie competitivi printr-o metodă inedită

De zece ani, o mână de profesori de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Cluj-Napoca organizează un concurs de atletism pentru copiii cu nevoi speciale din județ. Prin sport îi învață pe copii să fie competitivi și sociabili.

Elevii școlilor cu nevoi speciale din județul Cluj participă an de an la Competiția Județeană de Atletism a Școlilor Speciale. Ediția a zecea a avut loc joi în Parcul Rozelor din Cluj-Napoca. Aproximativ 50 de copii s-au întrecut la aruncarea mingii de oină, alergare viteză pe 50 de metri și săritură în lungime de pe loc.

Profesorii de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Cluj-Napoca sunt cei care de zece ani încoace, prin intermediul acestei competiții, îi învață pe copiii cu nevoi speciale să fie competitivi, să își dezvolte încrederea în propriile puteri și să își facă prieteni noi. “În competiție participă copii cu probleme de intelect, cu deficiențe de auz și de vedere. Pentru copii este foarte importantă această competiție. Îi motivează foarte mult, ar vrea să vină toți din școală și încercăm ca în fiecare an să îi rulăm ca să nu participe tot aceiași copii. Sunt foarte încântați și de competiție și de socializarea cu ceilalți copii, socializarea fiind de altfel și scopul competiției noastre. După ce ne întoarcem la școală, ne spun că și-au făcut prieteni de la Dej, Huedin sau de la o altă școală”, spune Elisabeta Petruț, kinetoterapeut la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Cluj-Napoca.  


Copiii concurează pe grupe de vârste, iar la final sunt premiați cu diplome și fructe locurile I, II și III. Larisa are 11 ani și este din Cluj-Napoca. Ea spune că s-a pregătit serios înainte să vină la concurs și este bucuroasă că își face prieteni noi. Profesorii copiilor afirmă că fac antrenamente cu ei timp de două-trei luni. “Am venit astăzi cu 12 copii în competiție. Ei participă la aruncarea mingii de oină, sărituri în lungime și alergare viteză pe 50 de metri și sperăm să ocupăm primele locuri. Ne-am antrenat o lună de zile înainte de a veni la competiție”, menționează Valeriu Tămaș, profesor la Școala Specială Dej.

Organizatorii competiției subliniază rolul sportului în dezvoltarea copiilor cu nevoi speciale. “Fiind un concurs de atletism, scopul concursului este de a-și valorifica munca și talentul pentru a obține rezultate cât mai bune. Copiii își demonstrează astfel lor înșiși că pot face față unei competiții, că se pot comporta frumos în societate și că nu sunt mai prejos decât ceilalți copii de vârsta lor. Mișcarea este la fel de importantă pentru ei ca pentru toată lumea. Sportul unește oameni, se fac prietenii, toți copiii de aici zâmbesc, și-au făcut prieteni noi”, declară Călin Păcurar, profesor de educație fizică la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter