Educație

Cum poţi urmări activitatea copilului la grădiniţă?

O aplicaţie dezvoltată de mai mulţi români ce facilitează interacțiunea dintre părinți, educatori și copii a fost lansată recent.

Cu ajutorul aplicaţiei părinţii pot fi în permanent contact cu copiii lor când sunt la grădiniţă şi vor fi la curent cu activităţile zilnice pe care micuţii le au.

Platforma online permite actualizarea și verificarea în timp real a calendarului de evenimente și a orarului, postarea fotografiilor și a clipurilor video și dispune de un modul de chat direct cu educatorii.


Cum a început totul?

Ideea aplicaţiei a avut-o un tânăr programator în vârstă de 30 de ani. Acesta are din 2010 un nepoţel şi se gândea împreună cu colegii săi ce aplicaţii ar putea să dezvolte.

„Eu am un nepoţel care are 6 ani acum . Ideea aplicaţiei a început în 2011. Împreună cu un coleg de-al meu programator ne gândeam ce produs să facem pentru noi. Prietena lui era educatoare la grădiniţă, iar eu având un nepoţel de un an de zile care urma să meargă la grădiniţă ne-am întâlnit la birou şi-mi povestea cum comunică foarte greu cu părinţii copiilor. Pe vremea respectivă  nu era foarte popular Facebook-ul ca să împartă galeriile foto. Întâmpina probleme în a împărtăşi informaţiile. Şi atunci am spus că problema asta ar putea să o aibă şi nepoţelul meu Mihnea când va merge la grădiniţă. Aşa ne-am gândit să facem o aplicaţie care să ajute educatorii în comunicarea cu părinţii”, a declarat Daniel Rogoz pentru Monitorul de Cluj.


Birocraţia, o mare problemă pentru educatori

Programatorul a explicat că educatorii au foarte multe sarcini de făcut zi de zi, iar birocraţia este o mare problemă în sistemul de învăţământ. Aplicaţia, spune Daniel Rogoz, i-a încântat pe educatori, care nu ar mai fi nevoiţi în acest fel să realizeze de mai multe ori acelaşi raport.

„Din păcate ei au foarte multe sarcini de făcut: să aibă grijă de copii, să completeze un raport pentru minister zilnic, o condică, pentru părinţi cu un raport zilnic pe hârtie. Când au văzut aplicaţia li s-a părut o uşurare. Au spus că în acest fel puteau completa într-un singur loc şi o să ajungă şi la Minister, şi la părinţi şi către directoarea de grădiniţă. Birocraţia în România le cam taie avântul educatorilor”, a spus Daniel.


În momentul în care a început să se documenteze cu privire la sistemul de arhivare al grădiniţelor programatorul şi-a dat seama că foarte multe grădiniţe păstrează, spre exemplu, fişele medicale în arhive vechi, iar dacă copilul este mutat la de la o grădiniţă la alta există pericolul să-i fie pierdute fişele.

„Centralizăm informaţiile. Conform legii grădiniţele trebuie să stocheze în arhivă fişa unui copil cinci sau şapte ani. Dacă vine un control la grădiniţă noi le înregistrăm toate aceste date în sistem şi putem accesa informaţiile fără să căutăm într-o arhivă prăfuită.”, a spus Daniel Rogoz, unul dintre realizatorii aplicaţiei”, a concluzionat Daniel Rogoz.


Ceva normal în era digitală

Psihologul clujean Daniel David susţine că urmărirea copiilor în formatul digital va fi ceva normal în viitor. De asemenea, psihologul a atras atenţia că urmărirea trebuie făcută în mod individual, de la caz la caz, şi cu acordul copiilor.

„Cred că inevitabil în viitor se va ajunge la asta, într-o formă mai explicită sau mai puţin explicită. Este greu de estimat acum care vor fi consecinţele. Dacă s-ar aplica în prezent, probabil că copiii ar fi stresaţi - s-ar simţi intruzaţi -, chiar dacă unii părinţi ar fi mai mulţumiţi. Dar în viitor, s-ar putea să se obişnuiască cu aceasta practică şi să li se pară naturală. Oricum, trebuie analizată în acest context şi poziţia copilului care, în baza autonomiei şi drepturilor pe care le are, ar putea refuza o astfel de urmărire. Aşadar, chiar dacă ar exista o reglemnetare generală în acest sens, cred că implementarea trebuie făcută individual, de la caz la caz, cu acordul atât al părinţilor, cât şi al copiilor”, a declarat psihologul Daniel David.

Ultimele Stiri
abonare newsletter