Educație

Studenţii clujeni AU TRIMIS UN OU ÎN SPAȚIU

Tinerii au îmbinat utilul cu plăcutul şi au construit rachete pe care le-au lansat, în cadrul unui eveniment unic în Transilvania. Entuziasmul a fost cu atât mai mare cu cât cei care au avut cea mai bună rachetă au fost premiaţi cu un elicopter radiocomandat.

facebook.com/euroaviacluj/ facebook.com/euroaviacluj/

Zeci de tineri şi pasionaţi de rachetomodelism şi-au dat întâlnire duminică, în parcarea unui supermarket din Cluj-Napoca, pentru a asista la o competiţie de rachetomodelism, unde participanţii au avut posibilitatea să-şi proiecteze, să-şi construiască şi să-şi lanseze  sub supraveghere propriile modele de rachete.

„S-au înscris patru echipe, în total 19 studenţi înscrişi în competiţie. Echipele au construit patru rachete. Misiunea lor este să transporte un ou la o altitudine cât mai mare şi să-l recupereze intact la sol împreună cu racheta. Fiecare membru din echipa câştigătoare a primit câte un elicopter radiocomandat”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, Răzvan Pătcaş, unul dintre organizatorii evenimentului.


Din ce materiale sunt realizate rachetele?

Rachetele sunt realizate din materiale uşoare precum carton, lemn de balsa şi plastic, fără să depășească masa corespunzătoare puterii debitate de motor. Rachetele au fost lansate la altitudini de ordinul sutelor de metri, competiția constând în aprecierea corectitudinii calculelor făcute în vederea proiectării modelelor, a design-ului şi nu în ultimul rând, a performanţelor de zbor atinse de acestea.

„Construcţia în sine a rachetei nu este dificilă. Dificil este partea de predimensionare şi calculele desigur. Noi organizăm workshopul pe durata a două zile. Joi, săptămâna trecută, a fost ziua de deschidere în care le-am ţinut un training despre cum se construieşte o rachetă. Vineri au făcut doar calcule. Au calculat stabilitatea rachetei, viteza rachetei, altitudinea la care o să zboare, au calculat forţele de frecare cu aerul şi aşa mai departe, iar noi ne-am asigurat că rachetele o să zboare în siguranţă. Sâmbătă am început construcţia rachetelor şi noi le-am oferit toate materialele: conurile, tuburile din care se face fuselajele rachetei, le-am oferit lemn pentru ampenaje şi ei şi-au confecţionat racheta. La final le-am notat încărcătura vârf, motorul, iar acum le-am adus aici pentru lansare”, a spus Răzvan Pătcaş.


Cum arată racheta perfectă

Răzvan Pătcaş este student în anul doi la robotică în cadrul Universităţii Tehnice Cluj – Napoca. Acesta a explicat cum trebuie să fie racheta pentru a fi una foarte bună.

„Racheta trebuie să fie cât mai uşoară, deci să aibă o masă cât mai mică, şi să fie cât mai stabilă. Ca să fie cât mai stabilă tu trebuie să aliniezi centru de greutate al rachetei cu centrul de presiune. Cele două trebuie să fie la un raport bine stabilit şi în asta constă şi dificultatea. Pentru că centrul de presiune variează în funcţie de modul de construcţie pe care l-au ales şi parametrii stabiliţi”, a explicat studentul.


Evenimentul, unic în Transilvania

Activitatea a fost cu atât mai specială cu cât astfel de evenimente nu se organizează prea des în România. În ţară, mai există o singură manifestare de acest gen, şi ea o dată pe an. 

„Avem un feedback foarte bun an de an de la ei. Foarte puţini în schimb au aflat de proiect în timp util şi studenţilor le place foarte mult, le place pentru că pot să-şi pună învăţăturile din facultate în aplicare în ceva real în care pot să-l vizualizeze şi în ceva măreţ ca o rachetă.Le place foarte mult pentru că au ocazia să facă aşa ceva mai ales că este singurul concurs de rachetomodelism în zonă şi nu au ocazia zi de zi să construiască o rachetă. Un asfel de eveneiment se mai organizează doar un workshop în Bucureşti. În schimb acesta este singurul”, a conchis Răzvan Pătcaş.


Evenimentul a fost organizat în perioada  12-15 mai de către organizația studenților Euroavia Cluj-Napoca.

Etichete: utcn studenti rachete
Ultimele Stiri
abonare newsletter