Educație

Examene mai uşoare la BAC

Anul viitor vor avea loc mai multe schimbări în ceea ce priveşte modul de organizare a bacalaureatului, urmând ca acesta să fie bazat pe un set de teste deja cunoscute de elevi, a anunţat ministrul Educaţiei, Adrian Curaj.

Curaj a afirmat că sistemul de învăţământ românesc nu este pregătit pentru un bacalaureat diferenţiat, însă îşi doreşte ca de anul viitor acest examen să fie bazat pe teste cunoscute dinainte.

"Nu am cum să fac modificări la evaluarea naţională sau la bacalaureat, legea nu mă lasă, chiar dacă aş vrea, dar anul viitor vor fi făcute nişte schimbări astfel încât, pe de o parte, să-i orientăm pe tinerii noştri spre şcoala potrivită, iar pe de altă parte aş vrea din ce în ce mai mult ca bacalaureatul să fie bazat pe nişte teste deja dinainte cunoscute, în cantitate mare, iar elevii să fie pregătiţi. Nu doar să scoatem nişte subiecte. Cred că ar trebuie să mergem spre itemi de evaluare cunoscuţi dinainte. Cred că spre acolo ar trebui să mergem”, a spus ministrul Educaţiei.


Transferul trebuie să fie făcut uşor

Totodată, în opinia ministrului elevii trebuie să aibă posibilitatea să treacă uşor de la şcoala profesională la liceu şi invers. Ministrul a vorbit despre trasee educaționale "flexibile" și despre importanța consilierii elevilor și familiilor acestora în privința alegerii unui liceu sau a unei școli profesionale. El consideră că rezultatele la bacalaureat din ultimii ani dovedesc lipsa "capacității de a consilia pe calea potrivită elevul".

"Eu cred că este important să ne uităm pe partea de şcoală profesională, astfel încât tinerii noştri să ajungă la nivelul de calificare cinci fără să meargă pe linia liceului şi să ajungă în zona profesională. Atunci lucrurile vor fi foarte frumoase. Mai ales, trebuie să le arătăm cum anume pot să se mişte între liceu şi profesională, între profesională şi liceu, pentru că opţiunile se schimbă odată cu ajungerea la maturitate. Cred că trebuie să-i orientăm pe cei care au abilitățile și determinarea pe calea de liceu astfel încât la sfârșit să fim nu siguri, dar să fim convinși într-un fel că ei vor merge pe calea de bacalaureat și mai departe pe linia aceasta, în zona profesională trebuie să fim siguri că oferim destule oportunități celor care decid să opteze pentru calea aceea”, a adăugat Curaj.


La Cluj rezultatele sunt bune

Promovabilitatea la examenul de bacalaureat în judeţul Cluj în anul 2015 a fost de 82,18%, mai mare decât cea înregistrată în anul 2014, când a fost 73,91%, iar un singur absolvent a reuşit să obţină media 10, comparativ cu zece câţi au fost în 2014. În 2015 au fost prezenţi la examenul de bacalaureat peste 4.800 de absolvenţi din judeţul Cluj, doi fiind eliminaţi pentru că au copiat. La sesiunea din 2015 au fost înregistrate licee cu promovabilitate sută la sută la bacalaureat, precum Colegiul Naţional “Emil Racoviţă”, Liceul Teoretic “Zsigmond Janos”, Liceul Teoretic “Gheorghe Şincai” sau Liceul Teoretic “Nicolae Bălcescu”, toate din Cluj-Napoca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter