monitorulcj.ro Menu
Educație

Când vor avea elevii manuale?

Ministru Adrian Curaj a declarat că termenul privind manualele pentru clasele a IV-a a fost extins cu o lună, însă vor ajunge pe băncile elevilor la 15 septembrie, în timp ce clasele a XI-a şi XII-a vor avea manuale gratuite, începând cu anul şcolar viitor.

„Anul acesta am avut în buget 55 de lei/persoană şi încercăm şi sper din suflet să putem avea şi sprijinul dumneavoastră la rectificarea de buget să creştem suma. Este tot ce putem face anul acesta şi v-am spus că, în curând, rapid, o să anunţăm şi licitaţia pentru manuale (…), dar nu putem mai devreme de 8 luni, din toată experienţa privind licitaţiile de manuale, (să facem în aşa fel încât-n.r.) elevii claselor a XI-a şi a XII-a să le aibă pe masă. Suntem siguri că le vor avea de anul şcolar următor. Îmi pare rău”, a afirmat Adrian Curaj în faţa deputaţilor.

Ministrul Educaţiei a precizat că pentru elevii de clasa a IV-a a fost extinsă cu o lună procedura de achiziţie a manualelor.


„După ce am avut un dialog foarte puternic cu editurile, ne-au promis toţi, ne-au trimis un mesaj foarte clar că luna aceea nu pune sub risc manualele. Acum suntem în evaluare, am garanţia că ele vor fi între 1 şi 10 septembrie la şcoli, astfel în cât să fie pe 15 septembrie pe masa elevilor. Suntem într-un dialog săptămânal cu ei, am făcut eforturi, nu putem garanta pentru că oricine poate să conteste (licitaţia-n.r.), acesta este mecanismul”, a spus el.

Cât priveşte necesitatea mesei calde şi a programelor afterschool, Curaj a afirmat că aceste măsuri sunt esenţiale”.


„Esenţial şi pentru zona rurală este masa caldă, să ţii copilul mai mult timp în şcoală, asta am promis şi ne uităm în fondurile structurale pentru că, acum, doar de acolo pot avea resurse”, a subliniat ministrul.

La începutul dezbaterii, Adrian Curaj a vorbit şi despre stadiul autorizaţiilor sanitate, afirmând că anul acesta există „un disponibil financiar de 800 milioane din credite de angajament”, fonduri cu care se va încerca rezolvarea a problemelor a cât mai multe dintre 2850 de şcoli, aflate în evidenţă.


„Autorizaţii sanitare pentru şcoli. Progresele pe care le estimăm că se vor face anul acesta. Există un program naţional de dezvoltare locală semnat împreună cu MDRAP. Există un protocol de colaborare inter-instituţional. În acest protocol ministerului îi revine sarcina de a selecta şcolile care au probleme legate de autorizaţiile sanitare. Avem anul acesta un disponibil financiar de 800 milioane din credite de angajament astfel încât să rezolvăm, sperăm noi, cât mai multe din cele 2850 de şcoli cu probleme”, a mai spus ministrul.