Educație

Profesorii Universității Babeș Bolyai vor introducerea unei noi specializări, „inginer dezastre”

Studenţi de la opt facultăţi vor avea la îndemână dispozitive de ultimă generaţie şi vor învăţa cum să conducă echipe de salvare în caz de dezastre. De anul viitor, cei de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca vor chiar să introducă o nouă specializare: cea de ingineria dezastrelor.

Un specialist în dezastre ar trebui să ştie chimie şi inginerie, să fie paramedic, să aibă noţiuni de securitate civilă şi să ştie câte ceva despre infrastructură. Profesorii de la Babeş-Bolyai ar vrea chiar să introducă în nomenclatorul meseriilor şi pe cea de inginer în dezastre, potrivit digi24.ro.

Locul de practică al tinerilor este deja pregătit: un Institut de Cercetare pentru Managementul Dezastrelor, unic în România.


Aici au fost deja amenajate laboratoare şi s-a cumpărat tot ce este nevoie în cazul unei intervenţii - inclusiv un cort de decontaminare, o autospecială şi o barcă pneumatică.

Tinerii care lucrează acum la institut au studii de ingineria mediului şi sunt voluntari. Ei speră ca la centru să fie instruiţi cât mai mulţi tineri care fie să fie angajaţi în instituţii publice specializate, dar şi în primării sau prefecturi, fie să rămână voluntari pentru operaţiuni de salvare.


Crearea Institutului de Cercetări pentru Sustenabilitate şi Managementul Dezastrelor a costat în jur de 12 milioane de euro, bani din fonduri europene.

Ultimele Stiri
abonare newsletter