Educație

Ce îşi doresc elevii să aducă nou reforma educaţiei

În ultima perioadă, se discută tot mai mult despre reforma şcolară şi în mod special despre eliminarea limbii latine şi diminuarea orelor de istorie şi limba română. Profesorii, părinţii şi psihologii cu care a discutat Monitorul de Cluj recent sunt de acord că trebuie schimbat sistemul de învăţământ, dar nimeni nu ştie exact cum.

Ce îşi doresc elevii să aducă nou reforma educaţiei Ce îşi doresc elevii să aducă nou reforma educaţiei

Dacă toată lumea şi-a dat cu părerea despre reforma sistemului educaţional, elevii nu au fost întrebaţi ce schimbări şi-ar dori. Consiliul Naţional al Elevilor s-a întrunit la Oradea, la sfârşitul acestei săptămâni, unde s-a discutat şi despre reformă, inclusiv despre eliminarea limbii latine din programa şcolară. “În legătură cu latina, părerile sunt împărţite. Unii consideră că ar trebui să se studieze limba latină în gimnaziu pentru că o parte din elevi nu o vor mai studia în liceu. Pe de altă parte, alţii consideră că nu este utilă. Deci, în această privinţă nu am ajuns la o concluzie”, afirmă Lariu Filip, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Cluj.

Colegul său din Timiş susţine că latina nu este o limbă care ar trebui studiată la fel ca germana sau engleza. “Nu credem că e o schimbare rea, din nou pentru a face loc materiilor mai importante și mai benefice, mai practice în viața de zi cu zi și în construirea unui om civic și care să fie valoros în societate. În liceu, la ora de biologie te întâlnești tot timpul cu cuvinte în latină și vrând-nevrând prinzi cuvinte în latină și nu e o limbă care în opinia noastră ar trebui învățată ca și româna sau germana sau engleza”, a declarat, la Oradea, Dragoș Chiriță, președintele Consiliului Judeţean al Elevilor Timiș, citat de digi24.ro.


Despre latină, elevii din Cluj consideră că nu îi ajută prea mult. “Cât am studiat un an de latină, în clasa a VIII-a, mi-a plăcut, dar nu consider că pe mine m-a ajutat cu ceva pentru că eu am urmat profilul mate-info”, spune Ionel Tămaş, elev în clasa a XI-a la un liceu din Cluj, profil mate-info.

În ceea ce priveşte alte materii care ar trebui studiate, Lariu Filip apreciază că orientarea în carieră ar trebui neapărat studiată de elevi, încă din clasele primare.


Elevii din Cluj nu sunt de acord să fie reduse orele de istorie, dar în schimb ar vrea să studieze şi materii mai uşoare, care să îi relaxeze pentru că programa şcolară este foarte încărcată. “Eu nu aş fi de acord să se reducă numărul orelor pentru că oricum am o singură oră pe săptămână şi cinci ore de matematică, patru de fizică, două de chimie şi două de biologie. Îmi place istoria şi mă relaxează. Acum nu mai studiez nici muzică, nici desen şi mi-ar face plăcere să încep iar să le studiez măcar o oră pe săptămână, amândouă”, afirmă Ionel Tămaş.

Ministerul Educaţiei va organiza marţi, 16 februarie, la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din Bucureşti, o dezbatere în care vor fi discutate opţiunile cristalizate în procesul de consultare care a avut loc până acum.

abonare newsletter