Educație

Ioan Groza, profesorul implicat în scandalul “striptease pe fonduri POSDRU” a pierdut şefia USAMV Cluj a doua oară: prima dată în faţa lui Pamfil, acum în faţa lui Cătoi

Cornel Cătoi (50 de ani) este noul rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj. Potrivit unor surse din Universitate, Cătoi a câştigat alegerile pentru şefia USAMV Cluj împotriva lui Ioan Groza la o diferenţă de doar trei voturi. Cătoi a obţinut 141 de voturi, în timp ce contracandidatul său, Ioan Groza, a obţinut 138 de voturi. Şase voturi au fost anulate. Rezultatul alegerilor va fi validat în şedinţa Senatului USAMV care se va desfăşura luni de la ora 12.00.

Potrivit CV-ului, Cornel Cătoi a fost prorector în cadrul USAMV în perioada 2008-2012. Din 2012 este decanul Facultății de Medicină Veterinară.

În prezentarea candidaturii sale, Cătoi menţiona că-şi doreşte să perpetueze şi să dezvolte realizările universităţii, “de a le extinde şi de le adecva noile cerinţe ale învăţământului superior european şi de a contribui la creşterea prestigiului universităţii”.


“Universitatea a dezvoltat cea mai bună internaţionalizare a învăţământului între universităţile similare din ţară şi printre primele universităţi din ţară. În ceea ce priveşte strategia de dezvoltare a USAMV Cluj în perioada 2016-2020, obiectele sunt: dezvoltarea managementului de tip antreprenorial, descentralizarea treptată a actului decizional şi de conducere, la nivel de departamente şi facultăţi, cu creşterea autorităţii şi a responsabilităţii colectivelor de cadre didactice şi cercetători, implicarea mai amplă a studenţilor în actul decizional şi în evaluarea periodică a activităţii educative la toate ciclurile de studii, reformarea curriculei specializărilor de licenţă şi mai ales de master, promovarea unui învăţământ inovativ, în care cercetarea va aduce un aport major în formarea intelectuală, perfecţionarea metodelor de predare moderne, interactive, creşterea numărului de programe de doctorat, de cercetare şi de specializare postuniversitară”, se arată în documentul citat.

În ceea ce priveşte infrastructura USAMV, Cătoi doreşte, printre altele, constituirea unei staţiuni de cercetare pentru diverse culture agricole cu interes pentru zona Transilvaniei, revitalizarea Staţiunii de Cercetare Horticolă Cluj (Palocsay), realizarea unei baze de cercetare şi practică care să includă pepiniere, plantaţii de fructe de pădure şi cabană de vânătoare inclusă în circuitul turistic.


Cătoi doreşte în continuare vizibilitate internaţională. “Internaţionalizarea învăţământului se poate dezvolta prin implementarea de noi programe de studii în limbi străine, invitarea de cadre didactice şi cercetărori de prestigiu de la instituţii din străinătate în vederea susţinerii de cursuri, oferirea de burse de studii în străinătate, prin perfecţionarea procedurilor privind recunoaşterea şi echivalarea perioadelor de studiu în străinătate, dar şi prin iniţirerea şi implementarea de noi programe de studiu”, se mai arată în programul managerial al lui Cătoi.

Despre contracandidatul lui Cătoi, Ioan Ștefan Groza (61 de ani), care conduce un departament din cadrul Facultății de Medicină Veterinară și care a mai candidat pentru această funcție și împotriva rectorului Doru Pamfil, Monitorul de Cluj a arătat că acesta este „omul lui Ioan Rus (PSD)”, iar legătura dintre ei merge până în anii dinainte de '89, când au fost colegi în conducerea Uniunii Asociațiilor Studenților Comuniști din România, celebra UASCR. Ioan Rus a fost președinte UASCR Universitatea Tehnică, iar Groza vicepreședinte la USAMV.


Ioan Ștefan Groza este şi directorul Direcţiei Generale Învățământ Universitar din cadrul Ministerului Educației, ajuns în funcţie tot pe linie de partid. Profesorul clujean a fost implicat în scandalul spectacolului de striptease de la un seminar plătit din fonduri europene. Mai mult, asupra sa planează suspiciunea de plagiat.

În luna octombrie a anului trecut, a fost făcut public faptul că la o întrunire a profesorilor de la patru universităţi din România, pe tema îmbunătăţirii învăţământului superior, desfăşurată la Predeal, şi-au făcut apariţia mai multe dansatoare exotice, mai mult goale. Momentul artistic a fost plătit din bani europeni. Ioan Ștefan Groza a declarat atunci că animatoarele ar fi intrat în sala de conferinţe după încheierea dezbaterilor. În plus, ar fi fost vorba de o „surpriză” din partea conducerii hotelului.


Groza mai este implicat şi într-un scandal de plagiat, după ce site-ul plagiate.ro, coordonat de reputatul profesor universitar clujean Dorin Isoc a semnalat o suspiciune rezonabilă de plagiat care îl privește acesta.

Etichete: Ioan Groza
Ultimele Stiri
abonare newsletter