Educație

Scandalurile anului 2015 în învăţământul clujean

Înjurături, ţipete, nervi încinşi la maxim, părinţi isterici şi elevi cu urechi rupte au fost doar câteva din evenimentele care au zguduit sistemul de învăţământ din Cluj. Monitorul de Cluj vă preintă principalele scandaluri din învăţământul clujean din anul 2015.

Scandalurile au început încă din luna februarie.

Şincai Memes”

Înainte de vacanța intersemestrială, mai mulți elevi de la Liceul „Gheorghe Şincai” din Cluj au creat pagina de Facebook „Şincai Memes”, unde şi-au bătut joc de profesori. În câteva zile, pagina a adunat 810 membri, actuali și foști elevi ai liceului.


De exemplu, fostul director al liceului, Alexandru Bugariu, apărea într-o poză și întreba „De ce a trecut Țâmbulea strada?”, răspunsul fiind o expresie pornografică: „Ca să s... ....”.

Profesorii au reacționat foarte dur când au văzut ce anume postează elevii despre ei. A fost demarată o anchetă de proporții şi 184 de elevi au fost anchetaţi de o comisie. Deşi au fost pedepsiţi în cele din urmă toate sancţiunile au fost anulate.  


Citeşte şi: Sute de elevi de la un liceul de ELITĂ din Cluj riscă să fie exmatriculați pentru că și-au înjurat profesorii pe Facebook

Învăţătoarea isterică

O învățătoare de la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj a fost acuzată de părinții elevilor că le „terorizează copii” și că aceștia nu mai vor să meargă la școală din cauza ei și a crizelor de nervi pe care aceasta le face în fața copiilor.


Părinții au început să adune probe cu ieșirile necontrolate ale învățătoarei.

După o perioadă de timp, ea a fost înregistrată când a făcut o criză de nervi împotriva unui elev. Timp de două minute, învățătoarea zbiară la bietul copil și îl face în fel și chip după care le spune celorlalți elevi să-i dea „trezirea” copilului. „Jumătate de creier”, „mă tu ești normal la cap?” sau „du-te naibii în pregătitoare” erau doar câteva din replicile pe care i le-a dat unui biet elev.


Învăţătoarea a fost condamnată la 5 luni de închisoare cu amânare și 60 de zile de muncă în folosul comunității. În cele din urmă ea s-a întors la şcoală şi predă în continuare, pentru că decizia instanţei nu prevede eliminarea ei din sistemul de învăţământ.

Citeşte şi: AUDIO - Ascultă în ce TEROARE sunt „educaţi" ELEVII de la liceul de muzică din Cluj


„Lucrările” de la Liceul Mihai Eminescu”

Proiectul modernizării Liceului „Mihai Eminescu” şi Şcolii „Ion Agârbiceanu” s-a transformat într-un calvar pentru autorităţi.

Cu câteva zile înainte de începutul anului şcolar autorităţile au hotărât să închidă Liceul „Mihai Eminescu” pentru că elevii nu puteau învăţa într-un şantier. Elevii au fost mutaţi la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”.

Constructorul a întârziat finalizarea lucrării şi a dat vina pe diverse probleme care au apărut pe parcurs, însă a dat asigurări că până la începutul anului şcolar 2015 – 2016 lucrările vor fi gata.

Profesorii şi părinţii, însă, nu au fost deloc impresionaţi de promisiunea constructorului şi susţin că, cel mai probabil, elevii nu vor putea să înveţe nici la anul în noua şcoală.

Atât elevii, cât şi profesorii, nu sunt încântaţi de clădirea în care învaţă în momentul de faţă la Colegiul „Anghel Saligny”, iar o parte din elevi s-au transferat la alte şcoli.

Costul lucrării este de 12 milioane de lei. Aceeași firmă a contractat și lucrările de modernizare la Şcoala „Ion Agârbiceanu”, la costuri de 19 milioane de lei. Și aici există întârzieri, termenul final de predare fiind același ca și la Liceul „Mihai Eminescu”, respectiv 15 iulie 2016, deşi iniţial a fost 6 mai 2016.

Lucrările care vor fi efectuate începând din 2016 nu vor mai fi suportate prin finanțare europeană, ci din bugetul Primăriei.

Citeşte şi: Liceul Mihai Eminescu, ÎNCHIS! Elevii vor studia la alte licee. Unitatea de învăţământ arată ca după bombardament: praf, dezordine şi reparaţii de mântuială – GALERIE FOTO VIDEO

Profesorul „ţâţele şi curul”

Asta îi învăţa pe „blegii, idioţii, nebunii şi handicapaţii” de elevi de la Şcoala „Octavian Goga” profesorul de franceză Ion Piţoiu. Elevii mergeau acasă speriaţi și spuneau că sunt umiliți de profesorul Ion Pițoiu, care a ajuns la școala din Mănăștur anul trecut, după ce profesoara titulară a intrat în concediu medical.

Părinţii susţin că profesorul i-ar fi spus unei eleve din clasa a VII-a că „în viață nu contează ce ai în cap, ci «țâțele și curul»”. Potrivit declarațiilor părinților, directoarea adjunctă a fost şi ea ameninţată cu pumnul de profesor.

Un elev a fost tras atât de tare de ureche de profesor încât i-a dat sângele. Polițiștii au deschis un dosar penal în care profesorul Ion Pițoiu a fost cercetat pentru rele tratamente aplicate minorilor. Incidentul a dus la sancționarea acestuia cu reducerea salariului cu 15 la sută pentru o perioadă de șase luni. Directorul Școlii „Octavian Goga”, profesorul Sorin Pop, și-a dat demisia pentru a nu mai fi chestionat în legătură cu faptele profesorului.

Profesorul Pițoiu a mai fost sancționat disciplinar și la începutul anului școlar 2014-2015, cu avertisment, deoarece a avut un comportament agresiv față de paznicii școlii.

Citeşte şi: “În viaţă nu contează ce ai în cap, ci ţâţele şi curul”

Elevii veniți la Olimpiadă, cazați în „famiglia” PSD Cluj

Aproape 1.000 de elevi care au participat la trei olimpiade naţionale la Cluj-Napoca au fost cazaţi la hoteluri de trei şi patru stele, unele dintre acestea administrate de firme apropiate PSD.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj a încheiat un „parteneriat” cu o agenţie de turism, apropiată de PSD, cu care ar fi „negociat” preţuri mai mici pentru cazarea la hotel a elevilor participanți la Olimpiadele naționale. Prețul mai mic este exact suma alocată de Ministerul Educației pentru cazarea participanților, iar banii s-au dus direct în conturile unor hoteluri apropiate de PSD.

Citeşte şi: Elevii veniți la Olimpiadă, cazați în „famiglia” PSD Cluj

Profesor acuzat că l-a lovit pe un elev

Un elev de la şcoala primară din Viişoara l-a acuzat pe profesorul de sport că l-a lovit cu capul în frunte. Elevul în vârstă de 14 ani din clasa a VIII din Viișora, spunea că a fost lovit cu brutalitate de profesorul de sport. Băiatul a afirmat la vremea respectivă că a ieșit pe poarta școlii şi l-a lovit din greșeală pe profesorul de sport. Potrivit declarațiilor elevului, profesorul l-ar fi lovit cu capul în frunte. Părinții copilului au depus plângere la autorităţi la scurt timp după incident.

Citeşte şi: Anchetă la o şcoală din Cluj: un elev îl acuză pe profesorul de sport că l-a lovit cu capul în frunte

Sala de sport transformată în hambar

Una dintre cele 146 de săli de sport, în valoare de 1 milion de lei, construite de Ministerul Dezvoltării în 2009 a primit în Fizeşu Gherlii, o comună din Cluj, o destinaţie inedită: hambar pentru grâul preotului pentru că investiţia a fost a fost abandonată de municipalitate.

abonare newsletter