Educație

Bursă de 1,5 milioane de euro, câştigată de o cercetătoare de la UBB

O cercetătoare de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a câştigat un grant de 1,5 milioane de euro, din partea Consiliului European de Cercetare. Proiectul Alidei Iulia Gabor are în vedere dezvoltarea unei noi tehnici de datare cu acurateţe a perioadelor glaciare şi de încălzire globală, de-a lungul unei perioade care începe acum 2,5 milioane de ani şi se termină în prezent, se precizează într-un comunicat al Comisiei Europene.

Proiectul INTERTRAP (Integrated absolute dating approach for terrestrial records of past climate using trapped charge methods) are ca obiectiv să aducă detalii despre schimbările climatice trecute, pe baza cărora cercetătorii să înţeleagă tendinţele actuale şi viitoare, informează Hotnews.ro.

Tehnica finanţată astfel va testa probe de loess din toată lumea (categorie de sol ce acoperă aproximativ 10% din suprafaţa Terrei) şi va integra diferite metode optice şi spectroscopice, precizează reprezentanţa în România a Comisiei Europene, într-un comunicat.

Carlos Moedas, comisarul european pentru cercetare, a declarat că „avem nevoie să ne păstrăm cei mai talentaţi cercetători în Europa, în paralel cu încercarea de atragere a oamenilor de ştiinţă de top din alte părţi ale lumii.

Aceste granturi ne garantează că cele mai bune idei ale omenirii sunt dezvoltate chiar aici, de către cercetători şi oameni de ştiinţă ce au libertatea şi siguranţa de a-şi dezvolta o carieră şi ambiţiile pe continentul nostru."

Etichete: ubb cluj bursa
Ultimele Stiri
abonare newsletter