monitorulcj.ro Menu
Educație

În ce condiţii sunt nevoiţi să înveţe elevii Liceului Mihai Eminescu

Peste 500 de elevi de la Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" din Cluj-Napoca, mutaţi la o altă şcoală întrucât nu au fost finalizate lucrările de reabilitare la unitatea lor, învaţă fără materiale didactice, înghesuiţi în săli care au 27 de metri pătraţi şi care iniţial au fost amenajate ca dormitoare.

Elevii de la Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" din Cluj-Napoca au început anul şcolar la Colegiul Tehnic "Anghel Saligny" din municipiu, deoarece nu au fost finalizate lucrările de reabilitare executate la şcoala lor.

Elevii dintr-o clasă a X-a de la Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" din Cluj-Napoca, 31 la număr, învăţau, vineri, înghesuiţi ca sardelele într-o sală micuţă, în care distanţa de la prima bancă până la tablă nu depăşeşte o jumătate de metru. Profesoara de matematică are catedră o măsuţă înghesuită într-un colţ la care abia încape, iar când deschide catalogul, acesta acoperă întreaga masă, astfel încât nu mai are loc de nimic altceva.


"Este foarte dificil să predai în acest condiţii, foarte greu să treci printre bănci. Nu avem materiale didactice, pentru că nu avem loc unde să le punem", spune profesoara.

Nici elevilor nu le convine situaţia şi reclamă faptul că priza din clasă, acoperită cu bandă izolatoare, aflată sub tablă, reprezintă un pericol de electrocutare, iar clanţa de la uşă a căzut de mai multe ori.


La una din clasele a XII-a învaţă şi Marie Rose Pop, care a obţinut în acest an locul I la Olimpiada Naţională de Limba franceză şi s-a clasat pe locul al II-lea la etapa internaţională, şi care se teme că actualele condiţii de studiu îi vor afecta rezultatele la învăţătură.

"Înainte de a ne muta de la Liceul «Mihai Eminescu» obişnuiam să spun că importante erau perseverenţa în învăţare şi îndrumarea profesorului, dar este important şi locul de studiu şi starea de spirit a tuturor, care se reflectă în performanţele noastre. Actualele condiţii ne afectează rezultatele la învăţătură, după cum ne afectează lipsa materialului didactic şi programul sacrificat", a spus eleva.


Pop Ildiko, responsabila filierei francofone a Liceului Teoretic "Mihai Eminescu", a declarat, la rândul său, că, înainte de mutare, existau condiţii foarte bune de învăţare, iar odată cu mutarea s-au pierdut spaţiile de lucru şi accesul la materiale didactice.

"Orele de franceză se desfăşurau cu ajutorul suporturilor didatice precum laptop-uri, calculatoare, videoproiectoare, pentru a le putea prezenta elevilor filme în limba franceză. Nu le mai avem, cum nu mai avem la îndemână dicţionarele cu care lucram la ore şi care erau în faţa fiecărui elev. Acum, doar profesorul a rămas un monument istoric care încearcă să compenseze aceste lipsuri. Şi am găsit o soluţie şi anume smartphone-urile elevilor care devin dictafoane şi surse de informare pentru cei care au internet mobil. Este un compromis pe care îl acceptăm foarte greu", a explicat Pop.


Directorul Liceului Teoretic "Mihai Eminescu", Simona Dobrescu, a declarat, vineri, presei, că elevii sunt nevoiţi să înveţe înghesuiţi în săli de clasă care au 27 de metri pătraţi, din care lipsesc materialele didactice şi în care metrIi cubi de aer respirabil în clase sunt pentru 16 elevi, în timp ce în acestea învaţă între 19 şi 32.

Din cauza situaţiei create, aproape 20 de elevi au făcut cereri pentru a se transfera la alte şcoli, iar alţii s-au îmbolnăvit sau şi-au agravat bolile cronice de care sufereau.


"Avem o elevă care a intrat în depresie, nu şi-a mai recunoscut colegii şi clădirea, iar după câteva intervenţii de spitalizare, părinţii au solicitat şcolarizarea la domiciliu. Condiţiile de aici exercită asupra elevilor o presiune, iar acest lucru se vede în comportamentul lor. Sunt mai agitaţi şi cred că se va reflecta şi în rezultatele la învăţătură pe care le vor avea", a mai spus directorul Liceului Teoretic "Mihai Eminescu".

Alţi peste 200 de elevi din nouă clase ale ciclului primar de la Liceul "Mihai Eminescu" au fost relocaţi la o altă unitate de învăţământ de la 1 noiembrie, după ce au învăţat de la începerea anului şcolar în aceeaşi clădire internat de la "Anghel Saligny".

"Elevii învăţau în două schimburi, ora era de 45 de minute, nu aveau timp în pauze nici să îşi mănânce gustarea", a spus Dobrescu.

Citeşte şi:

Elevii şi părinţii de la Liceul Eminescu, nemulţumiţi de condiţiile de la Colegiul „Anghel Saligny” – GALERIE FOTO