Educație

Prima carte scrisă împreună de Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu, lansată la Târgul Gaudeamus

Scriitorii Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu au lansat weekend-ul acesta volumul intitulat „Dialoguri de duminică. O introducere în categoriile vieţii”. Cartea a fost lansată în cadrul Târgului Gaudeamus din Bucureşti, ce a avut loc în perioada 18-22 noiembrie şi este concepută ca o lectură accesibilă oricărei categorii de cititori.

Evenimentul a avut loc la Complexul Expoziţional Romexpo din Bucureşti şi i-a avut ca invitaţi speciali pe cei doi autori, Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu, dar şi pe criticul literar Dan C. Mihăilescu. Cartea a fost prezentată de Pleşu ca o încercare de a reabilita două deprinderi care tind să dispară. "Prima deprindere: statul de vorbă. Nu mai există deprinderea asta. Lumea nu mai stă de vorbă. Ori schimbă replici gata făcute, ori îşi dau sms-uri, ori îşi dau «Like»-uri. Există o inflaţie a comunicării, dublată de o restrângere a privirii, a mimicii, a gestului, a prezenţei. Adică, suntem tot mai comunicativi şi tot mai singuri. Ne face plăcere să reabilităm taclaua. Este o foarte bună deprindere, ies lucruri extraordinare dintr-o tacla tihnită şi o recomandăm. (...) Şi a doua deprindere este căzutul pe gânduri. Nu vă imaginaţi că la capătul fiecărui capitol se află reţete, concluzii, lămuriri definitive. (...) N-avem răspunsuri, dar ne-am străduit să practicăm căderea pe gânduri şi asta vrem să recomandăm şi cititorilor noştri", a declarat Andrei Pleşu în cadrul evenimentului, citat de Mediafax.

Al doilea co-autor, Gabriel Liiceanu, a explicat prezenţa dialogului ca stil unic de redactare a cărţii, menţionând faptul că s-a încercat găsirea unei metode prin care orice cititor cu un nivel mediu de studii şi de înţelegere a expresiilor să poată percepe mesajul cărţii. "Oricine o poate citi, o poate citi ca pe un roman poliţist, care e romanul poliţist al vieţilor fiecăruia dintre noi, o poate citi ca pe un tratat de înţelepciune (...), ca pe o carte plină de umor", a explicat Liiceanu. 


Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură din Bucureşti a găzduit anul acesta peste 300 de expozanţi şi 700 de evenimente editoriale.

Articol scris de Ştefana Stoica, studentă la Jurnalism, FSPAC-UBB

Ultimele Stiri
abonare newsletter