Educație

„În fața clasei trebuie să fii actor în fiecare moment”. Conferința „Teatrul în educație”, la Cluj Napoca

S-a tras cortina unei noi inițiative. Teatrul Vienez de Copii, în parteneriat cu Ministerul Educației, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca și alte instituții au organizat la Cluj conferința „Teatrul în educație”.

Proiectul și-a propus să promoveze introducerea teatrului ca disciplină facultativă în învățământul preuniversitar și s-a adresat deopotrivă copiilor, cadrelor didactice și părinților.

La conferință a participat și Sylvia Rotter, directoarea și fondatoarea Teatrului Vienez de Copii și cea care a pus bazele organizației „Școală pentru viață”. Sylvia Rotter consideră că „cea mai fericită uniune este între joacă și învățare” și spune că, pentru a „face predatul mai ușor și mai eficient”, metoda pe care o folosește „se bazează pe joc, jucatul de jocuri”.


Evenimentul ce a adunat peste 300 de persoane la Sala Auditorium Maximum, a avut loc sâmbătă, și a fost urmată de o sesiune de ateliere de formare în metoda actriței și regizoarei Sylvia Rotter, la care au participat 60 de cadre didactice.

La conferință au fost invitați specialiști și profesioniști cu experiență în domeniul educației, educației teatrale, pedagogiei teatrale, psihologiei și neurologiei, pentru o dezbatere legată de beneficiile introducerii teatrului ca disciplină opțională în învățământul preuniversitar.

„Teatrul prezintă o importanță deosebită, în contextul pregătirii pentru arta spectacolului, noi ne putem spori competențele pentru a prelucra mai adânc orice informație vom percepe, indiferent de domeniul din care provine ea”, a spus prof. univ. dr. Adrian Opre, de la Departamentul de Psihologie al UBB.


Conferința a stârnit reacții pozitive din partea publicului și mai ales a cadrelor didactice, care s-au arătat interesate de introducerea orelor de teatru în programa școlară.

„A fost o întâlnire benefică pentru cei ce au luat parte la conferința noastră, sunt sigură că pentru unii doar au confirmat ceea ce știau dinainte despre importanța teatrului în educația copiilor, formarea lor pentru viitor, iar noi am încercat să completăm aceste cunoștințe pe care unii le aveau deja, iar celor care nu le aveau să le dăm o imagine de ansamblu despre ce ar însemna educația creativă, educația prin teatru, prin arte”, a explicat, la încheierea conferinței, reprezentanta Teatrului Vienez de Copii, Sabina Topală.
 


Articol scris de Ana-Maria Cioflică, studentă Jurnalism, FSPAC-UBB

Ultimele Stiri
abonare newsletter