Educație

Trei instituţii de cultură din Cluj participă la o expoziţie despre muzeele pierdute ale României

Trei instituţii din Cluj participă la expoziţia naţională a muzeelor pierdute, organizată de reţeaua naţională a muzeelor din România.

Organizatorii expoziţiei „Muzeele Pierdute” vor să transmită un mesaj social şi politic în acest fel încât muzeele să fie protejate de fenomenul retrocedărilor.

„Peste 110 muzee din ţară sunt afectate de fenomenul dramatic al retrocedărilor de sedii şi colecţii. Se ştie faptul că, oraşele fără muzee sunt oraşe fără identitate, fără suflet. Investiţiile în muzee ar putea schimba economia creativă a unui oraş. Cheile relansării acestora sunt acum la autorităţile statului care nu au găsit sau nu au căutat suficiente soluţii alternative. Până atunci, muzeele zac depozitate în lăzi, sunt exilate în apartamente de bloc sau sunt aruncate în stradă, iar colecţiile sunt uneori negociate ca în piaţă. Doar acum mai poţi vedea unele opere de artă cărora probabil mâine nu o să le mai afli urma...Aici mai avem ultima cheie care deschide minţile încuiate şi minunile din muzee. Grigorescu, Ciucurencu, Bernea, Rosenthal, Biblia de la Bucureşti şi alte opere a 9 muzee şi biblioteci din ţară pot fi văzute acum sau poate nu” au declarat organizatorii expoziţiei.


Organizatorii susţin că expoziţia este recomandată şi de către cei „vinovaţi” de acest fenomen.

Publicul este aşteptat începând de vineri, 13 noiembrie, între orele 10:00-18:00, la Sala Tancred Banateanu a Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti, pentru a vizita una dintre expozitiile cele mai originale care s-au realizat în ultimii ani.


Instituţiile din Cluj care vor participa la expoziţie sunt Muzeul de Artă Cluj, Muzeul Memorial Octavian Goga şi Biblioteca Judeţeană Cluj-Napoca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter