Educație

Sute de elevi clujeni vor să meargă la facultate în străinătate

Reprezentanţii universităţilor din 16 ţări au fost prezenţi marţi la Cluj-Napoca pentru a-şi expune ofertele.

Nu numai cadrele medicale aleg să treacă graniţele ţării pentru a avea un trai mai bun, ci drumul străinătăţii este luat şi de către elevii sau studenţii clujeni.

Toţi mai mulţi elevi aleg să parcurgă cursurile unei facultăţi în străinătate pentru că, spun ei, au oportunităţi mai multe şi că sistemul de învăţământ este mult mai bun.


La Cluj-Napoca a fost organizat marţi un târg unde peste 100 de universităţi internaţionale şi-au expus oferta. Evenimentul s-a desfăşurat la Casa de Cultură a Studenţilor, iar standurile universităţilor au fost vizitate de sute de elevi şi de studenţi clujeni.

Drumul străinătăţiii, luat de studenţi

Unii elevi, dar şi studenţi, se gândesc serios să părăsească România pentru a urma cursurile unei facultăţi din străinătate. La finalul cursurilor, puţini sunt şi cei care vor să mai revină în ţară pentru a profesa aici.


Roxana este studentă în Cluj-Napoca, însă vrea să-şi încerce norocul şi să plece într-o ţară nordică, tot pentru a urma cursurile unei facultăţi.

“Am venit la acest târg pentru a găsi oportunităţi de a ieşi în străinătate şi de a mă perfecţiona în domeniu. Aleg să plec în străinătate pentru că sistemul de învăţământ este mult mai bun acolo şi ne acordă mai multe şanse pentru viitor. Vreau să urmez  o facultate în domeniul informaticii şi vreau să fac cursurile în una dintre ţările nordice”, a povestit pentru Monitorul de Cluj, Roxana Ţintea .


Deşi are la dispoziţie mai bine de un an să se gândească ce facultate să urmeze, Andreea ştie clar că nu vrea să stea în România ci vrea să parcurgă cursurile unei facultăţi din Belgia.

“În principiul vreau să urmez o facultate de psihologie sau în drept, dar în străinătate pentru că mi se pare că acolo sunt mai multe oportunităţi. Acolo am şi o mătuşă în Belgia, am mai fost şi ştiu cum e. În România, mai ales pe psihologie nu ai prea multe variante”, a povestit Andreea, elevă în clasa a XI-a.


100 de universităţi şi-au expus oferta

Marţi la Cluj-Napoca a fost organizat un târg în care peste 100 de universităţi şi-au expus oferta. Casa de Cultură a Studenţilor, locul în care s-a desfăşurat evenimentul, a fost luată cu asalt de sute de studenţi şi elevi. Adolescenţii au fost însoţiţi şi de părinţi pentru a alege împreună varianta cea mai optimă pentru a urma cursurile unei facultăţi din străinătate.

“Universităţi  din  Marea  Britanie, Danemarca, Olanda, Elveția, Germania, Franța, Italia, Norvegia, Elveţia şi chiar Arabia Saudită vin în România pentru a recruta studenți, iar unele dintre ele oferă burse cu valori  considerabile. Instituțiile de învățământ din cele peste 16 țări participante la RIUF pun la dispoziția studenților internaționali un fond de burse care depășește 500.000 EUR”, au declarat organizatorii evenimentului.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter