Educație

Profesorii, obligaţi să supravegheze elevii în permanenţă

Câteva din reglementările codului de etică arată că: profesorii vor trebui să-şi supravegheze în permanenţă elevii, nu au voie să primească cadouri de la ei sau să întreţină relaţii sexuale.

Ministerul Educaţiei pregăteşte în acest moment codul de etică pentru învăţământul preuniversitar, cod care trebuia să intre în vigoare de câţiva ani buni. Principalele teme care se vor regăsi în acest an proiect sunt legate de comportamentul profesorilor faţă de elevi, precum şi de combaterea corupţiei în şcoli.

Profesorilor le va reveni o serie de obligaţii, printre care se numără şi faptul că vor trebui să supravegheze permanent elevii: atât pe parcursul activităţilor desfăşurate în şcoală, cât şi la cele organizate de unitatea de învăţământ în afara sa.


Profesorii au interzis la cadouri, sex şi agresiuni

În proiectul codului de etică se specifică clar că profesorilor le este interzis să manifeste agresiuni fizice şi tratamente umilitoare asupra elevului. Ei vor avea obligaţia şi să asigure protecţie fiecărui elev şi să denunţe orice formă de violenţă fizică, de discriminare, abuz, neglijenţă sau de exploatare a elevilor.

Va fi strict interzis şi ca profesorul să intreţină relaţii sexuale cu elevul sau să-l hărţuiască sexual, emoţional sau spiritual. Profesorii vor trebui să aibă un comportament adecvat faţă de elevul căruia îi predă la clasă şi să nu aibă un limbaj cu caracter obscen, vulgar sau aluziv.


Totodată, proiectul codului etic interzice profesorilor să ceară şi să primească bani, cadouri sau servicii, să colecteze fonduri de la elevi sau părinţii acestora pentru protocol în cazul examenelor, evaluărilor, olimpiadelor sau altor concursuri şcolare, dar şi să facă meditaţii cu proprii elevi.

Elevii, rămân nepedepsiţi

În proiectul de etică se specific o serie de obligaţii şi interziceri pentru profesori faţă de elevi, dar nu se pomeneşte nimic şi de responsabilitatea şcolarului sau a părintelui.


Acest lucru a adus o serie de nemulţumiri în rândul profesorilor, a cărui lider a precizat că: “codul etic din educaţie trebuie completat cu obligaţii şi sancţiuni pentru elevi şi părinţi, pentru că, dacă aceştia agresează profesorii nu există nicio prevedere, lucru incorect” – este declaraţia făcută de Simion Hancescu, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

La Cluj, cadrele didactice consideră că ar avea nevoie să fie luate o serie de măsuri pentru protecţia lor. “Noul Cod Etic din învăţământul preuniversitar ar trebui să prevadă şi măsuri pentru protecţia cadrelor didactice, mai ales că se înregistrează situaţii în care acestea sunt agresate”, a declarat Lucia Cojocaru, liderul Sindicatului Liber al Învăţământului Preuniversitar Clujean (SLIPC).

Ultimele Stiri
abonare newsletter