Educație

ISJ Cluj “fabrică” lăcătuşi, confecționatori şi bucătari

ISJ Cluj va înfiinţa 22 de clase profesionale cu câte 28 de elevi fiecare. Profilele au fost alese în funcţie de cererea de muncă de pe piaţă.

În fiecare vară, rândul şomerilor e îngroşat de către absolvenţii unui liceu sau a unei facultăţi din lipsa unui loc de muncă. În zilele noastre e destul de dificil să-ţi găseşti un job care să fie bine plătit şi în domeniul în care ai terminat şcoala.

Tocmai din acest motiv se doreşte reînfiinţarea şcolilor profesionale: pentru ca elevii să aibă un loc de muncă asigurat după ce vor ieşi din băncile şcolii. Şi statul vine în sprijinul elevilor care vor să urmeze o şcoală profesională: le asigură o bursă lunară de 200 de lei şi le oferă şansa de a încheia un contract cu angajatorii încă din timpul şcolii. Elevul mai poate primi lunar şi o bursă din partea companiei care urmează să-l angajeze, bursă oferită pe parcusul celor trei ani de şcoală profesională.


În Cluj, odată cu începerea anului şcolar 2014-2015, vor fi înfiinţate 22 de clase de profesională cu câte 28 de elevi fiecare.

Meseriile de care are nevoie Clujul

Lăcătuşi, confecționatori şi bucătari - sunt doar câteva dintre meseriile care vor fi învăţate de elevii clujeni pe parcusul celor trei ani de şcoală profesională. Aceste meserii nu au fost alese la întâmplare ci în urma unor discuţii purtate între conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj şi reprezentanţii marilor companii care au spus că stau slab la capitolul personal în aceste domenii.


 “La Liceul “Aurel Vlaicu” din Cluj se vor înfiinţa clase de lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic şi tehnician în echipamente biomedicale, La Liceul „Tehnologic nr.1”,  asistent de gestiune în unităţi de cazare şi alimentaţie. La Liceul “Ana Aslan” coafor stilist şi cosmetician, La Liceul “Napoca” confecţionar produse textile şi confecţionar articole de piele şi înlocuitori. Confecţionar textile se va regăsi şi la Liceul Tehnologic din Turda. Pe zona Dejului vor fi înfiinţate şcoli profesionale de operatori prelucrare hârtie, celuloză, şi mecanici auto. Liceul Reformat va avea clase de electronist, aparate şi echipamente tehnico-sanitar gaze, coafor şi bucătar”, a declarat inspectorul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, Valentin Cuibus.

Burse pentru elevi

Pentru a-i motiva într-un fel sau altul pe elevi ca să urmeze cursurile unei şcoli profesionale, autorităţie le oferă o bursă lunară de 200 de lei. Ei mai pot primi şi o bursă oferită de întreprinderea care îl va angaja la finalul cursurilor şi cu care va semna un contract. Tot în cadrul acestor firme, elevii vor face şi orele de practică.


În primul an de studiu, conform reprezentanţilor ISJ Cluj, elevul va avea un număr mai mare de ore teoretice şi doar cinci săptămâni de ore practice. În cel de-al doilea an numărul orelor practice ca creşte considerabil, adică vor fi 50% ore teoretice şi 50% ore practice, iar în cel de-al treilea an, din numărul total de ore, 75% vor fi practice. Aşadar, elevul va fi instruit pe parcursul celor trei ani de şcoală, iar la finalul şcolii poate intra direct “în pâine”.

Caravane pentru informarea elevilor

Elevii şi părinţii vor primi toate informaţiile necesare despre şcolile profesionale şi despre compania care urmează să-l angajeze cu ajutorul unor caravane.


Caravanele vor fi organizate de către reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj împreună cu reprezentanţii companiilor angajatoare în zonele limotrofe, adică în comunele din zona Clujului, a Dejului şi a Câmpiei Turzii. Elevii şi părinţi vor fi adunaţi la şcoală, sau la primărie, şi le va fi expusă oferta.

168 clase de liceu şi 22 de profesională

În vara acestui an vor finaliza clasa a VIII-a un număr de 4962 de elevi. Astfel că, în anul şcolar 2014-2105, pe raza judeţului Cluj vor fi înfiinţate un număr de 190 de clase de liceu şi de profesională.


Conform inspectorului ISJ Cluj, Valentin Cuibus: “vor fi 168 de clase de liceu. Dintre acestea 87 vor avea filieră tehnologică, 22 vocaţională şi 59 tehnologică. Totodată vor fi înfiinţate un număr de 22 de clase profesionale de trei ani”.

Elevii care vor vrea să facă şi liceul o vor putea face la finalizarea cursurilor şcolii profesionale.

Totodată vor mai fi înfiinţate un număr de 15 clase de şcoală profesională de doi ani, în cadrul cărora se pot înscrie elevi care au finalizat clasa a IX-a.

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter