Educație

Cluj: Şcolile profesionale revin în forţă

La finalul şcolii profesionale elevii vor avea un loc sigur de muncă. Ei vor primi lunar două burse: una de la stat, de 200 de lei, şi alta de la firma care îl va angaja.

În ziua de azi e lucru mare ca în momentul în care ai ieşit de pe băncile şcolii să ai un loc sigur de muncă. În România sunt mii de absolvenţi ai unui liceu sau a unei facultăţi, care, de pe băncile şcolii au intrat direct în şomaj din cauza lipsei locurilor de muncă.

Pe de o parte, în domeniile în care ei şi-au finalizat studiile nu există oferte pentru un loc de muncă, pe de altă parte, fabricile sau întreprinderile cu profil tehnologic stau foarte slab la capitolul mână de lucru.


Tocmai din acest motiv, reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului au modificat legea învăţământului pentru ca şcolile profesionale să renască cu scopul de a forma meseriaşi. Şcolile profesionale se vor desfăşura pe parcusul a trei ani.

Şcolile profesionale, reînfinţate

Începând din toamna acestui an, odată cu începerea unui nou an şcolar, şcolile profesionale vor fi reînfinţate - asta se arată în noua lege a învăţămîntului. Această hotărâre a fost luată după ce majoritatea agenţilor economici, cu profil tehnologic, dar nu numai, se plâng de lipsa personalului şi că pe viitor nu vor mai avea deloc mână de lucru.


La nivelul judeţului Cluj, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean au purtat o serie de discuţii cu agenţii economici mari pentru a afla domeniile în care este nevoie de muncitori.

“Din toate discuţiile pe care le-am avut la nivelul judeţului Cluj cu agenţii economici s-a ajuns la concluzia că este necesară o şcoale de trei ani din cauza lipsei mânei de lucru. Este nevoie de muncitori în domeniile: confecţii pielărie, confecţii toată direcţia (cererea este mare), sudori prelucrători prin aşchiere, operatori chimişti. Acoperim ceea ce agenţii economici cer. În zona Dejului ar fi nevoie de prelucrători hârtiei şi în domeniul confecţii metalice”, a declarat inspectorul ISJ CLUJ, Valentin Cuibus.


Elevii vor primi lunar minim 300 lei

Elevii vor fi motivaţi şi financiar să urmeze cursurile unei şcoli profesionale. Vor primi atât o bursă de la stat cât şi o bursă de la întreprinderea care îl va angaja la finalul cursurilor. Tot în cadrul acestor firme îşi vor face şi practica. Ei vor trebui să semneze un contract cu firma unde va lucra şi să-şi i-a angajamentul că va lucra la agentul economic repectiv după ce vor termina şcoala. Deocamdată nu se ştiu care sunt clauzele din contract. Nu se ştie încă dacă elevul va fi obligat sau nu să rămână pe acel post minim un număr de ani sau ce măsuri vor fi luate împotriva lui dacă nu se va conforma standardelor impuse de agentul economic.

Contactele vor fi semnate între toţi elevii care vor alege o şcoala profesională şi intreprinderea economică care va avea nevoie de el. Însă, nu este neapărat obligatoriu ca firma să-l şi aleagă pe el dacă nu va face faţă muncii la care va fi supus sau dacă nu are rezultate bune la învăţătură.


“Elevul va primi o bursă de la stat în valoare de 200 de lei şi încă o bursă din partea unităţii economice care normal va fi diferită de la o firmă la alta. Nu se ştie deocamdată despre ce suma e vorba, dar ea va fi precizată în contact. Cred că undeva la 150-200 lei. Bursa va fi fixă şi nu va fi modificată în funcţie de rezultatele la învăţătură. Practica o vor face tot în aceste intreprinderi”, a mai precizat Valentin Cuibus, inspectorul ISJ-ului Cluj.

Caravane în tot judeţul pentru informarea elevilor

Pentru ca toţi elevii, care urmează să finalizeze clasa a VIII+a să fie corect informaţi despre tot ce înseamnă şcoala profesională, în diferite comune din judeţul Cluj vor merge caravane.


“Vom organiza nişte caravane care se vor deplasa în zonele limitrofe, comunele din zonele Clujului, Dej, Câmpia Turzii. Vor fi caravane care vor avea oameni specializaţi de la noi şi reprezentanţi de la firmele economice cu care se vor face contracte. E important să-i strângi pe toţi la şcoală sau la primărie, pe copii şi pe părinţi, şi să le prezinţi oferta. Lucrul acesta vrem să-l facem în viitorul imediat apropiat”, a mai adăugat Valentin Cuibus.

Deocamdată nu se ştie cu exactitate câte clase profesionale vor fi înfiinţate. Acest lucru se va decide după ce se vor semna contractele între agentul economic şi elev. Se preconizează însă că vor fi peste 20 de astfel de clase cu câte 28 de elevi în fiecare.

Cei care vor să facă şi liceul o vor putea face la finalizarea cursurilor şcolii profesionale.

abonare newsletter