Educație

Gimnaziul și liceul vor avea o durată de câte patru ani

Ciclul gimnazial și liceul vor avea o durată de patru ani fiecare, potrivit unei Ordonanțe de Urgență pentru modificarea Legii Educației Naționale adoptată luni de către Guvern.

Documentul menține astfel forma existentă a ciclului gimnazial și elimină forma propusă spre implementare prin adoptarea Legii nr. 1/2011 care prevedea trecerea clasei a IX-a în învățământul gimnazial și reducerea liceului la o durată de trei ani, potrivit Agerpres.

Durata învățământului obligatoriu va crește de la 10 la 11 ani prin introducerea clasei pregătitoare și prin menținerea duratei de liceu de patru ani. Prin urmare, învățământul obligatoriu va fi format din: clasa pregătitoare, clasele I-VIII, clasele IX-X pentru cei care aleg traseul liceal, respectiv primii doi ani ai școlii profesionale pentru cei care aleg traseul învățământului profesional și tehnic.


Ministrul Educației Remus Pricopie a declarat luni că prin Ordonanța de Urgență a Guvernului se reglementează și faptul că absolvenții de învățământ profesional pot continua studiile liceale la forma de învățământ cu frecvență. Legea educației naționale prevedea că absolvenții care promovau examenul de certificare a calificării profesionale să urmeze cursurile învățământului liceal doar la forma cu frecvență redusă.

Remus Pricopie a precizat că OUG aduce precizări și în ceea ce privește organizarea învățământului postliceal, a modalităților de finalizare a studiilor acestui tip de învățământ, dar și corelarea pregătirii profesionale cu cadrul național al calificărilor.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter