Educație

Şcolile de la țară așteaptă internetul promis de minister

Proiectul vizează reducerea decalajului educaţional dintre mediile urbane si cele rurale în domeniul utilizării IT&C.

Ministerul Educaţiei promite internet wireless în şcolile din mediul rural, începând de anul viitor. Directorii şcolilor din judeţul Cluj se arată încântaţi de această idee.

Contractul semnat recent între Ministerul Educaţiei şi firma Omnilogic privind implementarea proiectului „Internet în Şcoala ta” vizează şi şcolile şi liceele din mediile rurale din judeţul Cluj.


Prin acest contract se furnizează echipamente şi linii de comunicaţie pentru conectarea la internet a 2.446 de şcoli din mediul rural şi mic urban. Astfel copiii vor putea avea acces la internet nu doar în sălile special amenajate pentru orele de informatică, cât şi în sălile de clasă. Amplasarea de routere wireless facilitează nu doar accesul cadrelor didactice cât şi al elevilor, la noua tehnologie.

Conducerea instituţiilor de învăţământ din mediul rural sunt mulţumiţi de aceasta iniţiativă: „Mi se pare o idee foarte bună. Noi la ora actuală avem doar internet prin cablu, şi acesta în cele două săli de calculatoare unde copiii iau parte la orele de informatică”, ne-a declarat Silvia Salanţă, director adjunct al Liceului teoretic „Gelu Voievod” din comuna Gilău.


Ce prevede contractul?

Valoarea contractului se ridică la suma de 119.840.000 fără TVA, pe o perioadă de 5 ani.  Conectarea la internet broadband a unităţilor şcolare din zona rurală şi mic urbană are ca scop facilitarea accesului la resursele educaţionale în Inspectoratele Şcolare Judeţene, reducerea decalajului  educaţional dintre mediile urbane si cele rurale în domeniul utilizării TIC şi al accesului conexiunilor Internet cât şi asigurarea unei reţele de comunicaţii între şcoli şi universităţi.

Conform purtătorului de cuvânt al Ministerului Educaţiei Naţionale, proiectul va fi finanțat din fonduri guvernamentale, dar și din fonduri europene nerambursabile, iar  echipamentele pentru NLC şi call-center, precum şi aplicaţia de monitorizare a reţelei nou create, vor fi achiziţionate tot de către minister.

Ultimele Stiri
abonare newsletter