Economie

Borbely: „Taxa auto nu are aplicare retroactivă şi nu poate fi atacată în justiţie”

<p>Noua lege privind taxa auto nu poate fi considerată ca o aplicare retroactivă şi nu poate fi atacată în justiţie, a declarat ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, la postul public de radio.</p>

„Nu este vorba despre retroactiv pentru că nu retroactiv plătesc această taxă, ci la prima vânzare. Eu nu sunt obligat să vând maşina şi nu oblig pe nimeni să-şi vândă maşina. Dacă nu vrea să-şi vândă maşina, nu-şi vinde maşina. Dar dacă fiecare se hotărăşte să-şi vândă maşina este obligat să plătească taxa, dar nu retroactiv, ci începând de acum. Am fost duminica trecută într-o piaţă de maşini şi vreau să vă spun că poţi să cumperi o maşină de 3-4 ani vechime pentru care nu trebuie să plăteşti taxă de înmatriculare, să zicem un VW Passat, care este totuşi o maşină bunicică, la 6-7.000 de euro. Deci, pe piaţa auto vor fi de acum încolo mai multe maşini care nu sunt mai vechi de zece ani sau de opt ani. Ne orientăm spre maşini care poluează mai puţin”, a explicat Borbely.

Oficialul a precizat, totodată, că noua taxă auto nu a fost impusă de pe o zi pe alta, iar cei care voiau să-şi vândă maşinile înmatriculate înainte de ianuarie 2007 puteau să facă acest lucru în ultima jumătate de an.

„Toată lumea ştia încă din luna august (2011 - n.r.) şi cred că de cel puţin o sută de ori am spus lucrul acesta, că va fi introdusă o taxă nouă. Cei care voiau să-şi vândă maşinile înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007 au avut la dispoziţie cinci luni să facă acest lucru dacă nu voiau să plătească. Noi n-am impus de pe o zi pe alta această taxă”, a spus ministrul Mediului.

Noua Lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau taxa auto, cum mai este cunoscută, precum şi normele de aplicare a acesteia, a intrat în vigoare începând de vineri, la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial şi la două zile după aprobarea în Guvern a normelor care fac posibilă punerea în practică a actului normativ, informează Agerpres.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter