Economie

Banca Trasilvania deschide o bancă și în Republica Moldova: „Vrem să replicăm în Moldova ce am făcut în România”

Banca Transilvania își va deschide un sediu și în Republica Moldova, pentru care colaborează în prezent cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Banca se va numi „Victoria”.

Banca Transilvania vrea să își deschidă un nou sediu în Republica Moldova / Foto: Banca Transilvania Banca Transilvania vrea să își deschidă un nou sediu în Republica Moldova / Foto: Banca Transilvania

 

 


Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a inaugurat, joi, 26 mai, un birou la Cluj-Napoca.

 


Este prima dată când o instituție financiară internaţională își deschide birou în afara Capitalei României, iar decizia a venit după ce conducerea băncii a văzut potențialul orașului.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

Prezent la inaugurarea biroului BERD, Horia Ciorcilă, președintele Consiliului de Administrație al BT a precizat că Banca Transilvania a ajuns unde este și datorită BERD.


De asemenea, președintele Băncii Transilvania a declarat că în prezent colaborează cu BERD pentru deschiderea unei bănci numită „Victoria” în Republica Moldova:

„Vreau să vă felicit pentru că ați ales Cluj-Napoca pentru a vă deschide biroul, sper că va fi un succes cum a fost și cu Banca Transilvania. Cred că dacă ați ales Clujul ați văzut că aici există oportunități în regiune. Sper că antreprenorii din această zonă vor coopera cu dumneavoastră. Câteva cuvinte despre istoria noastră. Banca Transilvania și BERD au o istorie lungă. Nu știu dacă aveți investiții care să se întindă pe mai bine de 22 de ani. La început, Banca Transilvania era o mica bancă regional, 1% cotă de piață, cu vreo 40 de unități, 100 de angajați. Dar aveam ambiții mari. Și aveam nevoie de un partener care să ne ajute la acea vreme. În anii 2000, sistemul bancar era foarte fragil, venind după câteva falimente răsunătoare.


Din 2001 și până în 2006-2007 ne-am extins la 500 de unități, aveam foarte multe linii de finanțare împreună cu BERD, aveam asistență care ne-a ajutat să cream o bancă puternică. Noi am beneficiat din plin de colaborarea cu BERD. În 2008, a venit criza, BERD ne-a fost de folos și atunci, am trecut peste criză și ne-am îmbarcat spre mai multe achiziții.

Astăzi, colaborăm cu BERD pentru deschiderea în Republica Moldova a unei bănci numită «Victoria». Este un proiect dificil și provocator, dar vrem să replicăm în Moldova ce am făcut în România cu Banca Transilvania. Acum avem o cotă de piață de 20%, comparativ cu 1% la început. Sper ca succesul nostrum să fie replicat de alte companii din regiune și antreprenorii de aici să îi aibă ca parteneri pe cei din BERD și să facă la fel ca noi”, a spus Ciorcilă.

Cine e Horia Ciorcilă?

Omul de afaceri Horia Ciorcilă, fondator și președinte al Băncii Transilvania, a primit al șaselea mandat consecutiv la Consiliul de Administrație BT la finalul lunii aprilie 2022, care va dura până în anul 2026. Horia Ciorcilă a avut numeroase realizări impresionante. Printre acestea se numără și transformarea fostului Hotel Sport în „Radisson Blu Cluj”, primul hotel de cinci stele sub un brand internațional din Cluj.

Acesta este o investiție de 22 milioane de euro a președintelui Băncii Transilvania, un hotel de cinci stele dezvoltat de Winners Park Invest. Winners Park Invest a cumpărat în toamna anului 2018, de la SIF Moldova, Hotelul Sport din Cluj, într-o tranzacţie care s-a ridicat la 3,6 milioane de euro, potrivit unui anunţ al societăţii de investiţii.

Totodată, Horia Ciorcilă sponsorizează masiv turneul WTA pe care fiul său, Patrick Ciorcilă, a reușit să-l aducă la Cluj-Napoca și care a avut un succes imens, la care au venit nume importante din tenisul internațional.

CITEȘTE ȘI:

Horia Ciorcilă, la al șaselea mandat consecutiv de președinte la Banca Transilvania

Banca Transilvania devine partenerul oficial al Federației Române de Fotbal și susţine viitorul fotbalului românesc

Banca Transilvania ajută copiii din familii defavorizate să meargă la școală. Primul pas a fost o donație de 50.000 de euro

Ultimele Stiri
abonare newsletter