Economie

Clujenii și băncile în 2011

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/24_ziua/05-banci.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Vezi care a fost „comportamentul bancar” al populației județului Cluj în anul care tocmai s-a încheiat.</p>

Vara lui 2011 a venit şi cu o creştere bruscă a întârzierilor la plata creditelor. Astfel, valoarea restanţelor la bănci s-a majorat semnificativ în iulie când soldul contului pe judeţ a înregistrat „un plus” de aproape 40 de mil. de lei ajungând la 327 mil. lei, faţă de sfârşitul lunii mai, când s-a închis cu un total de 290 de mil.

Creşterea restanţelor s-a menţinut, însă într-un ritm mai puţin accelerat până în octombrie, când sumele nereturnate la timp de către clujeni contabilizau peste 359 mil. de lei. Luna noiembrie a adus diminuarea întârzierilor la plată cu 6 mil. şi a încheiat totodată trendul includerii a tot mai mulţi clujeni pe lista rău-platnicilor.

În ceea ce priveşte sumele împrumutate de locuitorii judeţului în lei şi în valută nu s-au înregistrat modificări semnificative. Dacă, la sfârşitul lunii ianuarie, împrumuturile populaţiei şi ale firmelor se situau în jurul valorii de 9,2 miliarde de lei, ultimele date B.N.R. disponibile pentru luna noiembrie arată o diferenţă în plus de doar 600 de mil. de lei.

Creditele în valută sunt preferate în continuare creditelor în lei, soldurile de la începutul anului înregistrând o creştere mai alertă în cazul primei categorii.
Incertitudinea ce planează în jurul sistemului bancar, pe fondul suspiciunilor de reducere a activităţii a unor instituţii nu a determinat retragerea economiilor de către clujeni, însă nici creşterea semnificativă a soldurilor. Astfel, la sfârşitul lui noiembrie depozitele la termen însumau 3,8 miliarde de lei, cu doar 200 de mil. în plus faţă de ianuarie, iar disponibilităţile la vedere 1,3 miliarde, cu o majorare de doar 100 de milioane de lei.

Creditul ipotecar a îngheţat de creşterea avansului

Persoanele fizice care vor să contracteze un credit ipotecar sau imobiliar şi au veniturile în lei vor trebui să achite un avans de minimum 15% din valoarea locuinţei cumpărate, la creditele în euro, şi de cel puţin 40%, la creditele în dolari, franci elveţieni sau yeni, potrivit noului regulament al Băncii Naţionale privind creditarea, care devine aplicabil începând cu 31 ianuarie.

În condiţiile în care valoarea totală a împrumuturilor contractate de clujeni pentru achiziţia unei locuinţe a scăzut constant anul trecut, noua prevedere va face şi mai dificilă accesarea unei linii de credit ducând la continuarea şi accentuarea trendului.

O altă categorie de credite care va fi influenţată de regulament este cea a creditelor de consum. Conform prevederilor aplicabile de la sfârşitul lunii perioada de creditare poate fi de maximum 5 ani, faţă de 10 sau chiar 15 ani, înainte de emiterea noilor condiţii de către Banca Centrală. Ca valoare a împrumuturilor acestea devansează creditele pentru locuinţe. La sfârşitul lunii noiembrie, soldurile creditelor de consum, lei şi valută, însumau peste 2,7 miliarde de lei, faţă de 1,2 miliarde de lei cât înregistrau împrumuturile clujenilor pentru locuinţe.

abonare newsletter