Economie

Proiect de lege. Săptămâna de lucru de patru zile pentru angajaţii români

Mai mulți parlamentari au inițiat un proiect de lege care introduce și în România săptămâna de lucru de 4 zile, pentru ca angajații să beneficieze de un weekend de trei zile.

Proiect de lege. Săptămâna de lucru de patru zile pentru angajaţii români Proiect de lege. Săptămâna de lucru de patru zile pentru angajaţii români

 

 


Proiectul propune o durată a timpului de lucru și de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână, astfel încât angajații să lucreze doar 4 zile pe săptămână și să aibă un weekend de trei zile, informează economedia.ro.

 


Proiectul de lege a fost inițiat de deputatul PNL Daniel Fenechiu și este semnat de senatori și de deputați ai PNL și USR.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

„Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus. Această repartizare a timpului de muncă se stabileşte de comun acord între angajator şi angajat, şi poate fi de 10 ore pe zi timp de patru zile, cu trei zile de repaus”, conform propunerii.


Premisa propunerii a fost un reportaj al unei televiziunii de ştiri româneşti preluat de toată mass-media românească, „un studiu citat de CNN Money spune că tot mai multe companii americane ie oferă angajaţilor posibilitatea să lucreze patru zile pe săptămână, câte 10, 11 ore pe zi. Specialiştii în resurse umane spun că soluţia poate creşte productivitatea angajaţilor, însă ar fi nevoie de o perioadă de acomodare la noul program”, conform expunerii de motive.

Potrivit inițiatorilor, această măsură îi va ajuta pe angajați să fie mult mai productivi. Totodată, tinerilor absolvenţi de studii superioare, precum şi persoanelor între 25- 40 ani, o să le fie mai uşor să se integreze la acest program, în timp ce persoanele cu familii vor accepta această schimbare ca pe un impuls pentru petrecerea timpului liber pentru o perioadă mai îndelungată alături familie.


Pentru ca acest proiect de lege să fie promulgateste necesar să fie adoptat de Parlament şi să fie promulgat de şeful statului, iar apoi ar urma să fie publicat în Monitorul Oficial.

 

CITEȘTE ȘI:

Dispare starea de alertă, dispare și șomajul tehnic. Ministrul Muncii: „Nu se va mai acorda șomaj tehnic, dar rămâne în vigoare kurzarbeit”

abonare newsletter