Economie

Cât de scump e să trăiești în California, față de Cluj-Napoca? Apartamentele de vânzare și benzina, mult mai scumpe la noi

În Cluj-Napoca, apartamentele în Centru sunt extrem de scumpe față de cele din California, Maryland, dar chiriile mult mai ieftine. Orașul de pe Someș îl depășește când vine vorba de benzină sau abonamentul la sala de fitness.

Cât de scump e să trăiești în California, față de Cluj-Napoca? Apartamentele de vânzare și benzina, mult mai scumpe la noi Cât de scump e să trăiești în California, față de Cluj-Napoca? Apartamentele de vânzare și benzina, mult mai scumpe la noi

 

 


În timp ce chiriile sunt cu 56,02% mai mici și prețurile la restaurante cu 55,98% mai scăzute în Cluj-Napoca decât în California, orașul din inima Transilvaniei bate orașul american când vine vorba despre prețurile la apartamentele de vânzare în Centru.

 


În ceea ce privește prețul pe metru pătrat la un apartament de vânzare în Centrul orașului, Cluj-Napoca este cu 96% mai scump decât California, ne arată o platformă online, Numbeo, care măsoară calitatea vieții și costul de trai.

Acest lucru dovedește încă o dată cât de exagerate au devenit prețurile chiriilor în Cluj-Napoca.


Cu ajutorul platformei Numbeo putem să observăm mai multe diferențe între cele două orașe, în ceea ce privește costul de trai.

Apartamente de vânzare, mult mai scumpe în Cluj-Napoca

Deși poate suna surprinzător, în Cluj-Napoca există câteva lucruri care sunt mult mai scumpe decât în California, orașul american. Mai întâi de toate este vorba de apartamentele de vânzare despre care vorbeam mai sus.


Ei bine, potrivit platormei Numbeo, în Cluj-Napoca în prezent prețul mediu pe metru pătrat la un apartament de vânzare în centrul orașului a ajuns la 2263 euro/metru pătrat. În schimb, în California ultimele date actualizate în decembrie 2021 arată o medie de 1154 euro pe metru pătrat, cu 96% mai ieftin.

În luna decembrie 2021 a existat un „boom” al imobiliarelor în Cluj-Napoca, din cauza cererii mari, dar și a scumpirii materialelor de construcții și dificultatea de obținere a autorizațiilor.


Astfel, rapoartele imobiliare.ro arată că apartamentele vechi cu o cameră în Cluj-Napoca au atins prețul de 2267 euro pe metru pătrat în decembrie, în timp ce apartamentele cu 2 sau 3 camere costă acum aproximativ 2146 euro pe metru pătrat, respectiv 2054 pe metru pătrat.

Trai în Cluj-Napoca vs. California

În ceea ce privește traiul de zi cu zi, dacă o să mergi la un magazin alimentar în Cluj-Napoca vei cumpăra un lapte obișnuit la un litru pentru un preț aproximativ de 5,38 de lei, mai scump cu 13,75% decât în California, unde costă aproximativ 4,73 de lei. Totodată, un cofrag de 12 ouă va fi cu 25,05% mai mult în Cluj-Napoca, unde costă 10,78 de lei, decât în California, de unde se cumpără cu aproximativ 8,62 de lei.

Când vorbim despre transport, orașul de pe Someș este mult mai scump decât cel american, fiindcă aici e mult mai scump combustibilul. În timp ce benzina costă în medie 3,78 lei în California conform Numbeo, în Cluj-Napoca prețurile ajuns la 5,98 de lei, cu 58,24% mai scump.

Iar dacă vrei să te menții în formă sau să practici un sport precum tenis, vei avea de scos mai mulți bani din buzunar dacă ești clujean. Pentru un abonament/ o taxă lunară la sala de fitness vei avea de plătit cu 251,78% mai mult decât în California. În Cluj abonamentul de va costa în jur de 150 lei (151,67 lei), în timp ce în California prețul mediu nu ajunge nici la 50 lei (43,11 lei).

Pentru a închiria un teren de tenis pentru o oră, într-o zi de weekend, vei avea nevoie de aproximativ 82 lei în Cluj-Napoca și 51 lei în California, fiind cu circa 51% mai ieftin.

Chiria, mult mai scumpă în California

Deși prețurile la apartamentele de vânzare sunt exagerat de scumpe în Cluj-Napoca, chiar mai mari decât în California, situația chiriilor stă mult mai diferit. Poate costă cu mult mai puțin să îți cumperi un apartament în orașul american, dar dacă tot nu îți permiți să faci acest lucru, o imensă sumă din buzunarul tău va pleca pe plata chiriei.

Chiria pe lună pentru un apartament cu un dormitor în centrul orașului are prețul mediu de 741,28 de euro în California, în timp ce în Cluj-Napoca este de aproximativ 414,58 de euro, cu 44,07 mai mică.

Chiria pe lună pentru un apartament cu un dormitor care nu este situat în centrul orașului costă 872,09 euro în California, iar în Cluj-Napoca scade la 291,67 de euro (preț mediu), adică cu 66,55% mai puțin.

De asemenea, când vine vorba despre un apartament cu 3 camere în centrul orașului, lucrurile se complică mult în California, unde acesta va costa 1569,76 de euro, cu 49,71% mai mult decât în Cluj-Napoca, unde costă în jur de 789,48 euro pe lună.

De asemenea, un apartament cu trei camere în afara centrului orașului te va costa 1395,34 de euro lunar în California, în timp ce în Cluj-Napoca va fi 517,83 de euro, cu 62,89% mai ieftin.

Vezi mai multe diferențe între cele două orașe pe platforma Numbeo, AICI.

CITEȘTE ȘI:

Calitatea vieții în Cluj-Napoca, mai bună decât la New York sau Londra, dar benzina e mai scumpă

Capitala României sau a Transilvaniei? Viața în Cluj-Napoca, mai ieftină cu 400 lei decât în București. Ce e mai scump?

Ultimele Stiri
abonare newsletter