Economie

Ce autostrăzi vor fi inaugurate în 2021? Pe ce tronsoane vor începe lucrările în noul an?

Câți kilometri de autostradă vor fi inaugurați în 2021? Previziunile specialiștilor în infrastructură sunt pesimiste pentru noul an.

 

 


Câți kilometri de autostradă urmează să fie dați în folosință în 2021?

 


„Nu prea mulți”, spun specialiștii Asociației Pro Infrastructură (API), care vorbesc despre șanse reale de deschidere pe patru segmente din rețeaua de șosele rapide din Transilvania.

Ce tronsoane de autostradă s-ar putea deschide în 2021?

Potrivit API, șanse promițătoare de a fi deschise le au loturile Alba Iulia – Aiud (24,25 km de pe Autostrada A10 Sebeș – Turda) – „posibil în august, dar probabil abia în toamnă”, „cioturile” de 2,2 km de la Alba Iulia Nord și de circa 4 km la sud de Aiud (tot pe A10), respectiv micul segment de 4,5 km între Ungheni și Târgu Mureș, parte din Autostrada A3 Transilvania.


„Atât. 35 de km de autostradă. Teoretic, într-un scenariu foarte optimist cu autorități care se autodepășesc și un constructor la fel de motivat ca pe A7 la Bacău, la finalul lui 2021 am putea circula pe Drumul Expres DX12 Piatra Olt – Valea Mare, adică pe 21,35 km de drum expres care funcționează ca o centură a Slatinei”, este previziunea pesimistă a Asociației Pro Infrastructură.

În total, cu toată determinarea factorilor implicați, am putea avea maxim 52,35 km de drumuri „de mare viteză și de mare siguranță” noi, în 2021, conform specialiștilor în infrastructură. În rest, șansele de inaugurare sunt aproape inexistente, următoarele tronsoane urmând a fi date în folosință cel mai devreme în 2022.


Ce segmente de autostradă se lasă așteptate cu anii?

„A1 Sibiu-Boița? Gata prin 2023. A0, noua centură a Capitalei? Doar se vor începe lucrările pe (aproape) toți cei 48 de km din sud și pe mini-lotul 4 din nord (4,5 km). Primele inaugurări posibile în 2022 în varianta optimistă, cel mai probabil 2023”, sunt de părere reprezentanții Asociației Pro Infrastructură.

În ceea ce privește tronsonul Chețani – Câmpia Turzii de pe A3, acesta este mai aproape de rezilierea contractului decât de deschidere. De-a lungul anilor, constructorul general Straco a avut mari probleme cu plățile către subcontractori, iar inaugurarea tronsonului în 2021 este, practic, imposibilă – indiferent de deznodământ.


Există însă și vești bune pentru noul an. Dacă la inaugurări nu vom sta grozav, ceva mai bine va fi situația în ceea ce privește deschiderea de noi șantiere. Pe lângă cei 52,5 km de pe A0 (noua centură a Bucureștiului), va fi dat startul la lucrări pe segmentul Biharia – Chiribiș (28,55 km), tronsonul Suplacu de Barcău – Nușfalău (13,55 km), respectiv – pe unele porțiuni, unde va fi front de lucru – pe sectorul Nădășelu – Poarta Sălajului (42,3 km).

Într-un final, tot în 2021 vom vedea primele utilaje și pe Autostrada A1 Pitești – Curtea de Argeș (30,35 km), potrivit Asociației Pro Infrastructură.

CITEȘTE ȘI:

Autostrada între Cluj-Napoca și Oradea: când vor începe lucrările, unde sunt mari blocaje?

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter