Economie

Poți pierde bani dacă lucrezi de acasă. Cum îi afectează telemunca pe angajații din România?

Unii angajați români pot pierde bani din salariu, în timp ce lucrează de acasă. Cum le va afecta telemunca veniturile lunare?

Poți pierde bani dacă lucrezi de acasă. Cum îi afectează telemunca pe angajații din România? Poți pierde bani dacă lucrezi de acasă. Cum îi afectează telemunca pe angajații din România?

 

 


Unii dintre angajații care muncesc de acasă nu sunt foarte fericiți, deoarece pot pierde bani buni din salariu. Este vorba despre angajații care primesc tot felul de sporuri, iar aceștia se regăsesc, în general, printre bugetari.

 


Odată cu noile restricții menite să stopeze explozia cazurilor de coronavirus, mulți au fost obligați prin lege să lucreze de acasă, acolo unde s-a putut.

Cum pot pierde bani cei care lucrează de acasă?

Munca de acasă sau telemunca îi poate lăsa fără o parte importantă din venituri, deoarece aceștia nu vor mai încasa multe dintre sporurile primite până acum, printre care și sporul de periculozitate. O instanță românească, sesizată în urmă cu câteva luni cu o cerere de chemare în judecată ce viza aspectele precizate a tranșat procesul.


„Sporul pentru condiții grele de muncă și sporul pentru condiții vătămătoare de muncă nu se cuvin necondiționat salariaților ci doar în măsura în care la locul de muncă sunt identificate condiții vătămătoare/grele în baza unor rapoarte de expertiză (...) Având în vedere această condiționare, în mod evident pentru perioada cât salariații au desfășurat activitate la domiciliul acestora nu li se cuveneau sporurile pentru condiții grele și pentru condiții vătămătoare”, a reținut Tribunalul București.

Angajații se bucură în continuare de tichete de masă

În speța în cauză, era vorba de un bugetar care a fost trimis să lucreze de acasă, iar instanța a considerat că această tranziție nu mai implică și garantarea sporului la care salariatul era îndreptățit cât lucra la sediul angajatorului.


„Nu se poate aprecia că salariatul cu munca la domiciliu își desfășoară activitatea în aceleași condiții cu salariatul care își desfășoară activitatea la sediul angajatorului”, mai precizează instanța.

Dacă angajatorii au trecut salariații pe telemuncă, aceștia trebuie să aibă în vedere mai multe aspecte:


-nu e corect/legal să li se sisteze acestor angajați dreptul la tichetele de masă; dacă aceștia primeau înainte să fie trimiși să lucreze de acasă tichete de masă atunci au dreptul să le primească în continuare;
-există unele condiții ce privesc pontajul la munca la domiciliu și la telemuncă, prevăzute de legislația în vigoare;
-angajații pot constitui veriga slabă în multe scenarii de incidente de securitate, așa că este necesară instruirea lor atunci când sunt trimiși să lucreze de acasă, unde poate apărea un risc mai mare de neglijență în prelucrarea datelor cu care operează.

CITEȘTE ȘI:

Cum pot fi OBLIGAȚI românii să muncească de acasă? Decizia luată de Guvern

 

 

 

Salariul minim ar putea CREȘTE în 2021. Românii s-ar putea bucura de o sumă mai mare de bani

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter