Economie

Statul pierde 60 mil. euro pe an din cauza nunţilor „la negru”

<p /><img src="documente/stories/10_octombrie/28_ziua/04 wedding dj.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Multe persoane care activează în domeniul organizării nunţilor, precum DJ-ii şi maeştrii de ceremonii lucrează la negru.

Ei nu plătesc nicio taxă la stat, astfel că fraudează statul cu aproximativ 60 milioane euro anual, potrivit unor calcule făcute de un staroste clujean.

Mai nou, în afacerea nunţilor nu doar statul are de pierdut, ci şi mirii care sunt obligaţi, de luna aceasta, să plătească o taxă de 300 lei pentru dreptul de autor pe muzica difuzată cu toate că taxa e plătită şi de DJ şi de restaurant.


Valentin Guia, un staroste clujean cu vechime de 24 de ani în organizarea nunţilor, a semnalat faptul că multe persoane din acest domeniu lucrează la negru, fără să fie autorizate şi fără să plătească astfel vreo taxă la stat.

„Vreau să semnalez această industrie neagră a nunţilor. Mirii au nevoie la nuntă de video, foto, muzică pe drum (80% dintre ei cer aşa ceva), aranjament de sală, staroste şi altele. În Cluj-Napoca există 180 de săli de nuntă legale şi în judeţ încă 100. Dintre acestea, 140 au nunţi non-stop”, a explicat Valentin Guia. El a mai spus că în tot judeţul sunt autorizaţi doar 16 DJ care plătesc o taxă de 1.600 lei către stat, iar restul activează ilegal în domeniu, în condiţiile în care au loc aproximativ 100 de nunţi pe săptămână. Potrivit calculelor realizate de starostele clujean, la fiecare nuntă statul pierde 500 euro din cauza celor care muncesc la negru. „La 140 nunţi înmulţit cu 500 euro care nu se plătesc pentru fiecare nuntă rezultă pierderi de 70.000 de euro, doar în judeţul Cluj. Într-o lună statul pierde 500.000 euro, iar în toată ţara, într-un an, se pierd 60 milioane euro din nunţile la negru”, a declarat Valentin Guia.


Ce se poate face pentru stoparea fenomenului

Deputatul independent Mircia Giurgiu a fost informat despre acest fenomen şi a declarat că va sesiza organele competente pentru a fi făcute controale în acest domeniu, astfel încât toţi cei care activează în domeniul organizării nunţilor să fie autorizaţi şi să aibă o calificare.


Aceeaşi taxă, plătită de trei ori

Valentin Guia a subliniat că nu doar statul are de pierdut din afacerea nunţilor, ci şi mirii sunt afectaţi. În cazul lor este vorba despre o taxă nouă, introdusă de luna aceasta, care îi obligă pe miri să plătească 300 lei pentru drept de autor pentru muzica difuzată la nuntă. „Taxa se plăteşte de trei ori către aceleaşi instituţii”, a precizat Guia. El a adăugat că taxa este plătită în primul rând de DJ, apoi de restaurantul care organizează nunta şi, mai nou, şi de miri. Banii merg către Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi, Uniunea Producătorilor de Fonograme din România şi Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România – Asociaţia pentru Drepturile de Autor.


Mircia Giurgiu va cere anularea taxei

Deputatul Mircia Giurgiu a precizat că va adresa luni o interpelare la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional prin care va solicita anularea taxei de 300 lei pentru miri. „Nu este în regulă când sunt plătite atâtea taxe pentru acelaşi lucru. Dacă nu se rezolvă prin interpelare, voi realiza un proiect de lege prin care voi cere modificarea legii”, a afirmat Giurgiu.


În urmă cu un an, deputatul PDL din Timiş Gheorghe Ciobanu a realizat un proiect de lege prin care organizatorii de nunţi, botezuri şi banchete ar fi fost impozitaţi. La vremea respectivă, deputatul a declarat că evaziunea fiscală în acest domeniu este „fantastică”, dar de atunci nu au mai apărut niciun fel de informaţii cu privire la acest proiect.

Ultimele Stiri
abonare newsletter