Economie

Roşia Montană ne poate scăpa de poluarea industrială

<p />Banii obţinuţi de stat din proiectul minier de la Roşia Montană poate rezolva dezastrul ecologic „moştenit” din industria socialistă, consideră secretarul de stat în Ministerul Mediului şi Pădurilor, Marin Anton.

El a declarat, în cadrul unei dezbateri organizate recent pe tema tehnologiilor sigure în minerit, că este nevoie de 4-5 miliarde de euro pentru a rezolva toate aceste probleme. „România, din punctul meu de vedere, are nevoie de 4-5 miliarde de euro, în momentul acesta, pentru a-şi rezolva problemele cu poluarea istorică generată de industrie și minerit. România nu-şi permite practic astăzi să aibă un asemenea buget pentru ecologizare”, a spus Anton.

Potrivit datelor Ministerului Mediului şi Pădurilor, România are o serie de situri cu poluare istorică foarte accentuată. Principalii poluatori au fost industria petro-chimică, exploatarea petrolului şi industria minieră. În cazul mineritului, cele mai relevante exemple de zone cu poluare istorică rămase netratate sunt Baia Mare, Baia de Arieş, Baia Borşa şi Roşia Montană. Secretarul de stat a explicat în cadrul dezbaterii menţionate că ministerul din care face parte monitorizează toate aceste situri, dar nu dispune de suficiente fonduri pentru a le neutraliza.


Dezbaterea s-a referit şi la proiectul de exploatare a aurului propus de Roşia Montană Gold Corporation. „Unul din argumentele în favoarea proiectului minier de la Roşia Montană este faptul că ar putea rezolva, în zonă, dezastrul ecologic care există astăzi acolo. O astfel de exploatare poate rezolva problema istorică. Pentru mine, acesta este un argument foarte sănătos. A aduce în condiţii normale un areal care acum este poluat este foarte important”, a declarat Marin Anton.

Roşia Montană Gold Corporation estimează în planul de afaceri o investiţie de 2 miliarde de dolari, cu un impact economic direct de 4 miliarde de dolari şi rezerve de 10, 1milioane de uncii de aur (314 tone) şi 47,6 milioane de uncii de argint (1.480 de tone).

Ultimele Stiri
abonare newsletter