Economie

Președintele BCE militează pentru un „guvern economic” european

<p />Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, al cărui mandat se va încheia săptămâna viitoare, consideră că autorităţile zonei euro ar trebui să aibă mai multe prerogative privind politicile economice ale statelor cu probleme din bloc, implicând „un nou concept de suveranitate”.

Trichet a folosit ultimul discurs public ca preşedinte al BCE pentru a îndemna la o integrare economică mai profundă între statele din zona euro, expunându-şi viziunea unei uniuni monetare mai strânse, mai apropiate.

Unele dintre ideile sale ar putea atinge însă chestiunea sensibilă a suveranităţii naţionale.

„Pentru ţările care pierd accesul la pieţe, abordarea actuală de a oferi ajutor contra unor condiţii solide este justificată. Ţările merită o oportunitate de a remedia situaţia şi de a restaura stabilitatea. Însă această abordare ar trebui să aibă limite definite clar”, a arătat Trichet.

Oficialul a propus ca, dacă o ţară va rata „în mod persistent” ţintele convenite în programele economice cu instituţiile financiare economice, instituţiile europene să poată interveni în politica economică internă.

„În această a doua etapă, autorităţile europene, ca noi (BCE, n.r.), ar dobândi un rol mult mai profund şi autoritar în formularea politicilor economice ale acelei ţări. Implementarea acestei idei, acestei etape secundare, ar necesita evident o modificare a Tratatului UE. Ar implica de asemenea un nou concept de suveranitate”, a arătat Trichet.

Preşedintele BCE va preda mandatul la sfârşitul lunii octombrie lui Mario Draghi, guvernatorul Băncii Italiei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter