Economie

Burse de 1.000 de € pentru studenții economiști și facultate deschisă până la 1 noaptea. Cum se va transforma FSEGA

MOL România și Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca au anunțat astăzi un parteneriat pentru susținerea activităților didactice și a performanțelor academice ale studenților Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA).

MOL România alocă 50.000 de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de învățare, susținerea competițiilor studențești și premierea studenților cu cele mai bune rezultate academice.

MOL România va finanța în cadrul acestui parteneriat acordarea a 5 burse de câte 1.000 de euro pe an, timp de trei ani, organizarea competițiilor studențești pe teme economice în următorii 5 ani, respectiv dezvoltarea infrastructurii utilizate de studenți în procesul de învățare în afara sălilor de curs. Valoarea totală a proiectelor susținute de MOL România este de 50.000 de euro.


Dezvoltarea infrastructurii de învățare include crearea a 40 puncte de studiu, respectiv birouri cu 2 locuri dotate cu elemente care asigură condiții optime de învățare pentru studenți (scaune ergonomice, lampă de birou, stație pentru încărcarea echipamentelor electronice, priză și acces la internet), precum și modernizarea și renovarea unui spațiu utilizat de studenți pentru întâlniri, relaxare, învățare și discuții în echipe sau pregătirea de proiecte.

Facultate deschisă până la 1 noaptea

„Mol România se va alătura facultății noastre și va începe un proiect fantastic împreună. Vom încerca să creăm pentru studenții noștri un mediu extrem de atractiv,  un mediu prielnic pentru a desfășura tot ce înseamnă viață studențească. Vrem să ținem studenții mai mult în facultate și mai puțin în afara facultății. Dorim să stimulăm studenții și să le deschidem și mai mult apetitul pentru învățat astfel încât să realizeze o performanță academică fantastică (...) Vom putea să realizăm în cadrul facultății noastre spații de învățare pentru studenți și de relaxare. Vom realiza 40 de puncte distincte de învățare pentru studenți, astfel încât studenții noștri să poată între două cursuri să stea pe holurile facultății într-un spațiu extrem de agreabil și să învețe. Vrem să transformăm școala de la ideea de a avea un spațiu unde studentul merge, i se prezintă cunoștințe, i se predă și apoi pleacă și învață undeva, la un spațiu la care vine, se dezvoltă și se pregătește încontinuu. Un aspect pe care noi îl dorim și credem că va fi posibil cu sesiunea de vară a acestui an universitar este ca în sensiune să deschidem facultatea pentru studenți și s-o transformăm într-o mare sală de lectură. Vom deschide școala de dimineață de la ora 7 până în noaptea la 1 astfel ca ei să poată sta liniștiți în facultate să învețe”, a declarat Răzvan Mustață, decanul FSEGA.


Rata de abandon printre studenți, „înspăimântător de mare”

Prorectorul UBB, Daniel David, spune că studenții din anii 1 și 2 renunță la facultate deoarece profesorii nu s-au adaptat noilor tehnici de predare.

„Tradițional, avem în minte că universitatea înseamnă predare și cercetare. A treia misiune fundamentală este relația cu societatea. În ultimii 4 ani am încercat să dezvoltăm această misiune. Noi transferăm produse, servicii. Dar miza noastră este să facem un transfer de produse și servicii la nivel de calitate mai ridicat decât există pe piață. Am schimbat dinamica cu firmele. Până acum mergeam să discutăm dacă ne pot ajuta cu un laborator, dacă ne pot sponsoriza o conferință. Acum am mers pentru prima dată la ei și i-am întrebat dacă au o problemă majoră care cu resursele voastre interne nu au putut s-o rezolve? S-au schimbat generațiile de studenți. Studenții caută balanța între muncă și viață. Profesorii vechi se plâng că studenții nu mai au răbdare, că nu stau la cursuri, se plictisesc. E clar că este o problemă cu noile generații, o problemă a modului cum le oferim pregătirea academică. Rata de abandon e înspăimântătoare. Studenții din anul 1 și 2 renunță la universitate într-un număr foarte mare, nu doar la noi, în toată lumea. Nu ne-am adaptat mecanismele prin care să le spunem că la universitate nu se vine doar să stai, să citești, să faci eforturi și să pleci din universitate. Ce ar fi să te relaxezi, să te distrezi, să te simți bine în universitate? Punctele de lucru, a deschide universitatea și peste programul clasic sunt astfel de încercări de a-i face să înțeleagă că universitatea este a lor”, prorectorul UBB, Daniel David.


“Instituțiile academice sunt un pilon important al societății prin pregătirea noilor generații și credem că astfel de parteneriate pot contribui la găsirea unor soluții viabile la provocările actuale din piața muncii. De aceea MOL România și Universitatea Babeș-Bolyai își propun să construiască o nouă punte de legătură între mediul de afaceri și mediul academic, prin susținerea unor proiecte adresate direct studenților. Prin acordarea burselor, prin amenajarea unor spații de studiu și susținerea organizării competițiilor studențești dorim să facilităm studenților condiții ideale pentru dezvoltare, pentru a se pregăti pentru viitoarea lor carieră”, a declarat Camelia Ene, CEO & Country Chairman al MOL România.

Ultimele Stiri
abonare newsletter