Economie

Guvernator: „Euro este o capcană, nu o mină de aur!” Are sens să adoptăm moneda unică?

Zona euro este „ca Hotelul California”, unde „te poţi caza, dar de unde nu mai poţi pleca”, a declarat Barry Eicheingreen, profesor la Universitatea Berkeley.

Guvernator: „Euro este o capcană, nu o mină de aur!” Mai are sens să adoptăm moneda unică? Guvernator: „Euro este o capcană, nu o mină de aur!” Mai are sens să adoptăm moneda unică?

„Cred de multă vreme că statutul de membru al zonei euro este pentru totdeauna. Este ca Hotelul California, unde – după cum spun The Eagles – te poţi caza, dar nu poţi pleca”, a declarat Eichengreen, în cadrul unei conferinţe recente a Băncii Centrale a Ungariei, potrivit Budapest Business Journal.

„Grecia a descoperit acest lucru când Syriza a venit la putere, cu câţiva ani în urmă. În cazul Italiei, vom asista din nou la întrebarea dacă părăsirea zonei euro ar soluţiona problemele ţării. Însă, guvernele care au discutat despre acest lucru în trecut au realizat rapid că discuţiile despre ieşirea din zona euro nu fac decât să înrăutăţească lucrurile, putând declanşa o reacţie adversă din partea pieţelor financiare şi chiar panică, astfel că acestea s-au răzgândit. Acesta este cazul Syriza şi Greciei”, a adăugat profesorul, citat de Ziarul Financiar.


Expertul a argumentat că, din moment ce nu există cale de ieşire, rămâne o singură cale: cea de a face zona euro să funcţioneze. Potrivit acestuia, în acest sens, obiectivul pe termen scurt ar trebui să privească finalizarea unei uniuni bancare; ţinta pe termen lung fiind cea de creare a unui Eurobond.

Euro este „o capcană”

Guvernatorul Băncii Ungariei, Matolcsy György, susține cu tărie că țărilor membre ale zonei euro ar trebui să li se permită să renunţe la moneda unică în următoarele decenii. De altfel, Ungaria, la fel precum Polonia şi Cehia, nu are un plan concret privitor la trecerea la euro.


„Trebuie să admitem că euro a fost o greşeală. Este o capcană care trebuie corectată, practic o capcană pentru toate ţările membre, nu o mină de aur. Statele membre ale UE ar trebui să admită că euro a fost o eroare strategică”, a declarat Matolcsy György, pentru Financial Times.

Vă reamintim că, în noiembrie 2018, fostul ministru al Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a afirmat că s-a decis ca România să treacă la moneda euro din 2024, iar întreg calendarul urma să fie prezentat în decembrie 2018.


„2024 este o varianta foarte ambițioasă pentru adoptarea euro, pentru intrarea în prima etapă. Pentru România, nu există această opțiune, să nu fim în zona euro”, a declarat, recent, ministrul Finanțelor Publice în Guvernul Orban, Florin Cîțu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter