Economie

Ce lasă în urmă „părintele“ Apple, Steve Jobs

<p>Cofondatorul Apple şi fost director general al companiei, Steve Jobs, a murit miercuri la vârsta de 56 de ani, fiind bolnav de cancer pancreatic.</p>

„Geniul lui Steve, pasiunea şi energia lui au fost sursa a numeroase inovaţii care ne-au îmbogăţit şi ne-au îmbunătăţit vieţile. Lumea este nemăsurat mai bună datorită lui Steve”, se arată într-un comunicat al Apple.

 


Steve Jobs a fondat compania într-un garaj, în 1976, împreună cu Steve Wozniak. El a demisionat în 1985, în urma unei lupte interne pentru putere, dar a revenit la conducere în 1997.

De atunci a orchestrat lansarea unor produse vedetă, precum calculatorul iMac, tableta iPad sau telefonul multifuncţional iPhone, a cărui ultimă versiune a fost prezentată marţi. Jobs şi-a dat demisia, din motive medicale, pe 24 august anul acesta. El se afla în concediu medical din ianuarie, pentru o durată nedeterminată. Cu doi ani în urmă a suferit o grefă de ficat, iar în 2004 a fost diagnosticat cu cancer de pancreas.


Mesaje de condoleanţe

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a postat pe site-ul de socializare un mesaj în memoria lui Steve Jobs: „Steve, mulţumesc pentru că ai fost un mentor şi un prieten. Mulţumesc că ai arătat că ceea ce ai construit oate schimba lumea. Îmi va fi dor de tine”.


Şi preşedintele SUA, Barack Obama, a transmis un mesaj de condolenaţe: „Michelle şi cu mine suntem trişti să aflăm de moartea lui Steve Jobs. Steve a fost unul dintre cei mai mari inventatori americani - suficient de curajos încât să gândească diferit şi să creadă că poate schimba lumea. A fost suficient de talentat încât să o facă. Prin faptul că a construit cea mai mare companie americană în garajul său, Steve Jobs a ilustrat perfect ingenuitatea americană. A revoluţionat tehnologia, făcând-o nu doar accesibilă, ci şi intuitivă şi amuzantă. Astfel, a adus bucurie milioanelor de adulţi şi copii. Steve spunea că trăieşte fiecare zi ca şi când ar fi ultima. Exact aşa făcea. Lumea a pierdut un vizionar”.

Fondatorii Youtube, Chad Hurley and Steve Chen, au declarat: „A fost o onoare să lucrăm cu Steve Jobs. Va rămâne întotdeauna o inspiraţie”.


De asemenea, fondatorul Microsoft, Bill Gates, s-a arătat mâhnit de vestea morţii lui Steve Jobs. „Sunt cu adevărat trist să aflu de moartea lui Steve Jobs. L-am cunoscut acum aproape 30 de ani. Am fost colegi, competitori şi prieteni mai multe de jumătate din viaţă. Rar îi este dat lumii să vadă un om cu un impact atât de mare precum cel pe care Steve l-a avut. Efectele acestui impact se vor resimţi pentru multe generaţii. Pentru noi, cei norocoşi să lucrăm cu el, a fost o onoare imensă. Îmi va fi foarte dor de Steve”.

Un site de Internet va fi pus la dispoziţia celor care vor să-i aducă un omagiu lui Steve Jobs, a anunţat familia acestuia.

Ultimele Stiri
abonare newsletter