Economie

Bosch vine la Cluj

<p /><img src="documente/stories/10_octombrie/03_ziua/06 bosch.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Investiţia, ţinută secretă până acum, a fost dezvăluită la doar o zi după anunţul Nokia privind închiderea fabricii de la Jucu.

Locul lăsat gol în judeţ după plecarea Nokia ar putea fi luat de concernul Bosch, cu care Consiliul Judeţean se află în negocieri.

Preşedintele administraţiei judeţene, Alin Tişe a ţinut să facă publică existenţa negocierilor cu Bosch, care ar putea investi într-unul din parcurile industriale din judeţ, însă a refuzat să dea deocamdată mai multe detalii.


„Consiliul Judeţean este în discuţii şi în analiză cu un investitor strategic important. Clujul face parte din cercul restrâns analizat de către concernul Bosch. Locaţia este Tetarom – zona industrială. În prezent se efectuează probe de sol, se analizează locaţia şi posibilitatea de investiţie în această zonă industrială. Mai multe informaţii vi le vom putea oferi doar cu acordul Bosch în cel mai scurt timp”, a spus Tişe la finalul săptămânii trecute.

Cine este Bosch?


Grupul Bosch este unul din liderii globali ai furnizorilor de tehnologie şi servicii. În domeniile auto, tehnologie industrială, bunuri de larg consum şi construcţii, cei aproximativ 283.500 de angajaţi au generat în anul fiscal 2010 vânzări de 47,3 miliarde de euro. Grupul Bosch cuprinde compania Robert Bosch GmbH şi aproximativ 350 de filiale şi companii regionale din peste 60 de ţări.

Boc nu confirmă


Prezent la Cluj la finalul săptămânii trecute, premierul Emil Boc a evitat să confirme intenţia Bosch de a veni la Cluj.

„Suntem în discuţii, avansate cu unii, incipiente cu alţii, pentru investiţii în ţară, inclusiv în Cluj. Eu am obligaţia să pronunţ ultimul încheierea unor negocieri pentru că dacă le-aş anunţa aş putea periclita încheierea lor. Pot să vă spun un singur lucru: vom găsi investiţii care să vină la Cluj pentru a compensa plecarea Nokia. Aşa cum a fost de fiecare dată, acest lucru se va realiza printr-un parteneriat între autoritatea locală şi Guvernul României”, a afirmat premierul.


Potrivit acestuia, plecarea Nokia de la Cluj nu are nici o legătură cu condiţiile de aici. „Nokia a spus fără echivoc că nu există nici un fel de vină a autorităţilor judeţene sau naţionale pentru decizia luată. Este o decizie pur administrativă, managerială, de profit, ce ţine de competitivitate şi de evoluţia globală a pieţei în domeniu. Va trebui să acceptăm acest lucru şi noi, la rândul nostru, să profităm de alte ocazii pentru a aduce investiţii de altă factură în România şi în Cluj”, a mai afirmat Emil Boc.

Guvernul nu a acordat ajutoare de stat pentru Nokia


Executivul nu va încerca să recupereze nimic de la Nokia, în condiţiile în care nu au fost acordate ajutoare de stat companiei finlandeze la venirea în România. „Guvernul central nu a acordat nici un fel de ajutor de stat concernului Nokia, aşa cum s-a dat de exemplu la Renault, Ford sau Pirelli. Guvernul nu a investit nici un leu, deci nu poate avea nici o pretenţie de la Nokia. Contractul s-a încheiat la nivel local şi acolo trebuie văzut ce clauză există. Ne vom implica însă în ceea ce înseamnă reconversia profesională a oamenilor care au lucrat la Nokia. Dincolo de a aduce alte investiţii la Cluj, oamenii trebuie să-şi găsească un loc de muncă pentru a putea continua viaţa în mod normal. Le recomand oamenilor să negocieze corect, pentru că au baze legale, forma de ajutor pe care să o primească salariaţii. Cert este că am primit asigurări de la Nokia că până în 31 decembrie se va continua producţia, la fel ca şi până acum. Urmează ca pentru cel puţin trei luni de zile să se asigure salarii compensatorii, dar depinde de puterea de negociere a sindicatului şi de clauzele pe care le au în contract”, a încheiat premierul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter