Economie

LIR: Investitorii străini vin şi pleacă, IMM-urile rămân

<p />După ce Nokia a anunţat că va pleca din România, Liga Întreprinzărorului Român (LIR) a formulat o serie de constatări în ceea ce priveşte investiţiile străine, propunând, pe baza acestora, autorităţilor publice locale şi naţionale o atenţie mai mare asupra IMM-urilor.

„Capitalul investiţional străin care vine în România este bine venit, dar constatăm că este speculativ; rata de absorbţie a oamenilor disponibili în piaţa muncii este semnificativă dar nu depaşeşte numărul de angajaţi absorbiţi de IMM-uri; impozitele şi taxele plătite de aceste mari companii multinaţionale sunt semnificative în economia locală, dar sunt mult mai mici faţă de plăţile pe care le fac IMM-urile”, sunt cele trei constatări formulate de LIR.

Cum pot fi sprijinite IMM-urile?


Printre măsurile pe care statul ar trebui să le ia pentru a sprijini IMM-urile, în opinia preşedintelui LIR, Ovidiu Stan, se numără: reconsiderarea statutului de investirori ai IMM-urilor autohtone şi punerea acestora la egalitate de facilităţi cu investitorii străini, regândirea politicilor fiscale de impozite şi taxe pe o scară progresivă pentru avantajarea micilor investitori după modelul american, acordarea de facilităţi specifice parcurilor industriale către IMM-uri sau sprijinirea înfiinţării unor parcuri industriale pentru IMM-uri cu fonduri guvernamentale, dar fără implicarea autorităţilor locale în managementul acestora, precum şi retragerea statului din toate companiile pe care le deţine şi care nu sunt de interes strategic sau de securitate prin vânzarea acţiunilor acestora pe bursă şi promovarea managementului privat bazat pe principiile economiei de piaţă.

Urgentarea ajutoarelor de stat pentru firme


Premierul Emil Boc a declarat, sâmbătă, că a cerut ministrului Finanţelor urgentarea aplicării schemelor de ajutor de stat pentru firmele care creează peste 50 de locuri de muncă şi au peste cinci milioane de euro investiţii.

Decizia face parte din măsurile luate de Guvern pentru susţinerea mediului de afaceri.


„Am preluat Centrul pentru promovarea exporturilor şi am făcut inventarul a 21 de proiecte care se află în diverse faze de negociere pentru atragerea de investiţii în România, inclusiv în Cluj. Le voi urmări personal ca mod de implementare. Voi fi un element suplimentar de mediere între Guvern şi autorităţile locale pentru acordarea de avize şi a nu se întârzia emiterea autorizaţiilor, cum se mai întâmplă în ţară”, a spus Boc.

 


 

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter