Economie

Veste excelentă pentru clujenii care își produc singuri energia electrică: panourile fotovoltaice pot fi instalate fără autorizaţie de construcţie!

Persoanele interesate să-și monteze panouri fotovoltaice nu mai sunt nevoite să piardă timp pentru obținerea autorizației de construire.

Începând de joi, 27 iunie 2019, persoanele interesate să-și monteze panouri fotovoltaice nu mai sunt nevoite să cheltuie bani și să piardă timp pentru obținerea autorizației de construire. Prin modificarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții, s-a eliminat obligativitatea deținerii unei astfel de autorizații pentru prosumatori, adică persoanele care dețin instalații de producere a energiei electrice.

Astfel, potrivit noilor prevederi legale, montarea panourilor fotovoltaice pentru producerea de energie electrică și/sau panouri solare pentru încălzirea apei este permisă fără ca proprietarul clădirii să obţină autorizaţia de construire, însă primăriile trebuie anunţate referitor la modificările aduse locuinţei, înaintea începerii lucrărilor.


Modificarea actului normativ a fost inițiată de Administrația Fondului pentru Mediu pentru a debloca Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională și Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la rețeaua de distribuție a energiei electrice.

Ultimele Stiri
abonare newsletter