Economie

Deficit mare de forță de muncă în industria turismului din România

Deficitul forţei de muncă în industria ospitalităţii din România este de 100.000 de posturi, raportat la cei 500.000 de oameni care sunt deja angajaţi în acest domeniu, în mod direct sau indirect, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR).

"De foarte mult timp am discutat despre problemele din industrie, iar aşteptările noastre nu au fost fructificate. Industria turismului a alunecat spre alte soluţii pentru a rezolva problemele forţei de muncă în turism, cum ar fi importul de forţă de muncă din ţările non-UE. Cea mai bună variantă în care merită să investim este să susţinerea sistemului educaţional românesc. Drept urmare, federaţia noastră a găsit soluţii pentru a reuşi şi vom rezolva parţial problema crizei de forţă de muncă. În caz că nu se vor rezolva aceste probleme, perspectivele sunt sumbre, iar dezvoltarea de noi hoteluri, de noi restaurante va încetini, iar potenţialul turistic va scădea, la fel şi calitatea serviciilor. Suntem forţaţi să investim în tinerii aflaţi în şcolile de turism. Dacă nu vom investi în educaţie estimăm că deficitul forţei de muncă pe care o vom avea în turism se va accentua, pentru că vor fi turişti români care vor prefera să meargă în străinătate, în detrimentul vacanţelor din ţară. La ora actuală, în turismul din România lucrează 500.000 de oameni, direct sau indirect, iar deficitul pe acest segment se ridică la 20% din acest total", a spus Ile.

Datele prezentate, miercuri, de către oficialul FIHR arată că platformele de recrutare au din ce în ce mai multe anunţuri cu "joburi" disponibile în turism, un exemplu în acest sens fiind OLX unde, în perioada iulie-decembrie 2018, existau 19.805 de posturi disponibile în industria ospitalităţii.

Pe de altă parte, un studiu realizat KPMG, la cererea Confederaţiei Patronale Concordia, din care FIHR face parte, relevă faptul că la nivelul unei populaţii de 4.875.656 de tineri în vârstă de 15-34 ani, există o pondere foarte scăzută a celor cu experienţă profesională din timpul studiilor, respectiv numai 1,2% au lucrat pe perioada studiilor. În plus, pentru 44,1% dintre tineri nivelul de instruire corespunde într-o mare măsură cerinţelor, pentru 35,3% într-o oarecare măsură, 13,6% puţin şi 7,1% deloc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter