Economie

Ministerul Economiei vrea demararea exploatării de aur de la Roşia Montană

<p />Secretarul de stat în Ministerul Economiei Claudiu Stafie a declarat ieri că instituţia doreşte exploatarea zăcămintelor de aur de la Roşia Montană, dar Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), companie care vrea să deruleze acest proiect, trebuie să obţină autorizaţia de mediu.

“Ministerul Economiei doreşte exploatarea la Roşia Montană. RMGC trebuie să îşi ia autorizaţia de mediu, problema este acum la Ministerul Mediului. Apoi vom vedea exploatarea în sine”, a adăugat Stafie.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat marţi că “Roşia Montană este ca povestea cocoşului roşu, care nu se termină niciodată”, şi că dacă un stat acordă o licenţă în 2007-2008 o face pentru ca acolo să fie minerit cum a fost de 2.000 de ani, iar acel minerit să corespundă celor mai înalte standarde UE.


Roşia Montană Gold Corproration va împrumuta 700 milioane de dolari, reprezentând două treimi din valoarea investiţiei în exploatarea aurului şi argintului la Roşia Monată, de la un consorţiu internaţional de bănci condus de Royal Bank of Canada, a declarat directorul tehnic al RMGC, Cecilia Szentesy.

Ea a afirmat joi, într-o conferinţă de presă, că “dacă lucrurile decurg conform planului, primul lingou de aur va fi turnat la Roşia Montană în 2014”.


RMGC este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social.

Ultimele Stiri
abonare newsletter