Economie

Care sunt priorităţile Clujului? Proiectele mari de infrastructură costă 1,5 miliarde de euro

Clujenii sunt invitaţi să aleagă cele mai importante investiții pentru județ, în cadrul unei campanii a Băncii Mondiale, intitulată "Alege prioritățile orașului tău”. Valoarea estimată a proiectelor Clujului este de 1,5 miliarde euro.

"Clujul și zona metropolitană au proiecte cu un buget mai mic și investiții mai diversificate. Peste 50% din suma proiectelor propuse merge pe infrastructură rutieră și de sănătate, urmând ca restul proiectelor să fie pentru centură, transport public, aeroport, infrastructură culturală și de afaceri", se arată pe site-ul urbanizehub.ro.

Un proces de consultare unic pentru orașele din România și pentru prioritățile lor de dezvoltare a început în urmă cu câteva zile. Cetățenii și actorii locali sunt invitați până pe 22 martie să ierarhizeze proiectele din orașele lor,  în funcție de importanța acestora pentru comunitatea locală. 41 de municipii, 372 de proiecte strategice și peste 72 de miliarde de euro pentru dezvoltarea orașelor din România.


Conform Băncii Mondiale, cele mai mari opt orașe din România concentrează aproape 22% din populație și generează aproximativ  53% din PIB-ul țării. Este clar că pentru a atinge un anumit nivel de dezvoltare, pentru a crește economic ca țară, trebuie să încurajezi și să stimulezi comunități și orașe.

“Provocǎrile sociale și economice curente cer soluţii rapide și directe. Doar prin niveluri nou-definite de putere pentru orașe și cetǎţeni putem sǎ gǎsim aceste soluţii. Orașele trebuie sǎ clǎdeascǎ o viziune care sǎ-și aibǎ rǎdǎcina în caracterul lor distinct și sǎ caute o versiune unicǎ a propriei existenţe. Fiecare oraş are specificul lui, de aceea am demarat acest proiect unic de consultare şi participare”, menţionează sursa citată.


Proiecte vitale pentru Cluj

Autostrada Transilvania (tronsoane Nădășelu - Mihăiești și Topa Mică - Zimbor) - 200 mil. euro


Extindere şi modernizare Aeroport Internaţional Avram Iancu – 125 mil. euro

Spitalul Regional Cluj-Napoca - 377 mil. euro


Construirea Centrului Cultural Transilvania - 65 mil. euro

Electrificare și modernizare cale ferată Cluj - Episcopia Bihor - 477 mil. euro


Drumul de legătura A3 - DN1 (Tureni) - 30 mil. euro

Construcția unui centru expozițional - 25 mil. euro

Construcția unui spital monobloc de pediatrie - 60 mil. euro

Trenul metropolitan Nădășelu - Dej - 25 mil. euro

Drumul TransRegio Feleac (Centura Cluj Sud: Gilău - Apahida) - 150 mil. euro

Ultimele Stiri
abonare newsletter